Gazdaság

Rogán: A bankoknak minden forinttal el kell számolniuk + VIDEÓ

A bíróságoknak meghatározott időn belül minden ítéletet meg kell hozniuk

Sem Európában, sem a világon nincs olyan ország, ahol egy kormány és egy parlament elszámoltatta volna egész időszakra vonatkozóan a bankrendszert – mondta Rogán Antal az Echo Tv Napi Aktuális című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, a pénzintézetek elszámoltatása legkésőbb februárban végbe fog menni.

Objektum doboz

„A Kúria meghozta a maga jogegységi döntését a hitelekkel és a bankok hitelezési magatartásával, az ügyfelekkel szemben tanúsított bánásmódjával kapcsolatban” - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal kiemelte, ez a kúriai ítélet volt az, ahol a magyar igazságszolgáltatás átlépte a Rubikont. A politikus szerint először történt meg, hogy a Kúria kimondta, a bankok több esetben feltételezhetően tisztességtelenül jártak el a devizahiteleknél, illetve a forinthitelekre vonatkozóan is az egyoldalú szerződésmódosításoknál. Rogán az Echo Tv-ben elmondta, a parlament erre válaszul megalkotott egy törvényt, miszerint minden pénzintézet minden devizahitel kapcsán, amit magánszemély vett fel, tisztességtelenül járt el az egyoldalú szerződésmódosításoknál és az árfolyamrésnél.

A frakcióvezető megjegyezte, a bankok perelhetik a parlament döntését, viszont a bíróságoknak meghatározott időn belül az összes ítéletet meg kell hozniuk. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője szerint értelmetlen a pénzintézeteknek a nemzetközi jogi fórumokhoz fordulniuk, mert a Kúria úgy járt el, hogy előzetesen kikérte az Európai Bíróság véleményét, ennek megfelelően döntése az unió illetékes bíróságának véleményén alapszik.

 

Rogán Antal