Gazdaság

Rekordközeli orosz gabonatermelés

Az idén nem lehet a kukorica drágulására számítani az amerikai helyzet miatt

Az orosz mezőgazdasági miniszté­rium rekordközeli szintre javította az idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését. A minisztérium most azzal számol, hogy a termés százötmillió tonna lesz az eddig várt százmillió tonna helyett. 

Eddig a legtöbb gabonát 2008-ban takarították be, 108,2 millió tonnát. Az orosz gabonatermelőket tömörítő gabonaunió az idei termést 104 millió tonnára becsüli. Oroszországban tavaly 92,4 millió tonna gabonát takarítottak be.

Kínában egy állami kutatóintézet szerint 2010 óta most először fordulhat elő, hogy az idei kukoricatermés alatta marad az előző évinek. A CNGOIC szerint az aszály miatt 2,2 százalékkal csökken a termés. Kínában októberben kezdik meg a kukorica betakarítását, s a termés 213,8 millió tonna lehet, az országban a valaha volt második legnagyobb éves mennyiség. Ez meghaladhatja a belföldi keresletet, amelyet a CNGOIC száznyolcvankilencmillió tonnára becsül 2014–2015-ben.

Piaci elemzők szerint a kínai kormánynak még hatvanmillió tonna kukoricája van tartalékban, úgy is, hogy május óta huszonhétmillió tonnát értékesítettek a piacon. A kukorica ára nagyon alacsony, s azért van ekkora tartaléka a kínai kormánynak, mert túl magas áron próbálta eladni a felhalmozott felesleget.

Mivel a világ legnagyobb kukoricaexportőr országában, az Egyesült Államokban is rekordtermésre számítanak, nem várható a kukorica drágulása. A chicagói árutőzsdén a határidős piacon tegnap délután 0,73 százalékos csökkenéssel vékánként 3,385 dollárra esett a kukorica ára decemberi szállításra.