Gazdaság

Rejtett energiaforrások a föld alatt

A Mol hat új blokkban kezd kutatási tevékenységbe, nem kizárt, hogy vannak még kiaknázatlan tartalékaink

Új kutatófúrásokat indít a Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Mol). A cég a negyedik alkalommal meghirdetett szénhidrogén-bányászati tenderen elnyert koncessziós szerződések szerint hat új blokkban kezdhet kutatási tevékenységbe.

A Mol hazánkban jelenleg naponta több mint negyvenezer hordó kőolaj-egyenérték szénhidrogént termel ki, így a vállalatcsoport kutatás-termelési tevékenységének továbbra is Magyarország és a kelet-közép-európai régió a kulcsterülete. A koncessziós szerződésben elnyert területek közül elsőként Bucsa területén indítja el a Mol a kutatófúrást az utolsó negyedévben, a jövő év elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok. A cég jelenleg a belföldi lakossági gázfelhasználás egyötödét, az olajfelhasználás egytizedét termeli ki hazánkban. A Mol sajtóosztálya közölte lapunkkal, hogy korábban, a második és harmadik magyarországi szénhidrogén-bányászati tenderen elnyert koncessziós területeken már több sikeres találata volt a Molnak, sőt, az év elején termelésbe is állítottak több kutat Tóalmás, Komádi, valamint Üllés közelében. A társaság a negyedik tenderen elnyert koncessziós szerződések szerint hat új blokkban kezdhet bele kutatási tevékenységbe még az idén Bucsa, majd jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr, később pedig Jászárokszállás, Okány-Nyugat és Zala-Nyugat területeken. A hat szénhidrogén-koncessziós terület összesen közel négyezer-kétszáz négyzetkilométert fed le, így a jogosultságukban álló kutatási területek mérete megközelíti a hétezer-ötszáz négyzetkilométert. A korábban felfedezett mezők fejlesztése mellett a vállalatcsoport nagy hangsúlyt fektet ezekre az új munkálatokra is.

Bár a magyarországi geológiai lehetőségek korlátozottak, a szakemberek tudásának és az elérhető új innovatív technológiáknak köszönhetően még évtizedekig biztosítva van hazánk saját termelésű kőolaja és földgáza. A Mol ezért is határozott úgy, hogy több tízmilliárd forintot fordít mezőfejlesztésre a jövőben. A cégcsoport tizenhárom országban folytat kutatási tevékenységet, és nyolc országban végez kitermelést, a kutatás-termelési üzletág Közép- és Kelet-Európán kívül jelen van többek között a Közel-Keleten is.


Beperelte Horvátországot Hernádi Zsolt

Jogi keresetet nyújtott be Horvátország ellen Hernádi Zsolt, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A vád szerint az ország megsértette emberi jogait, amikor európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Horvátországnak meg kell indokolnia és védenie, hogy miért adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen. Ehhez szükség van a horvát államügyészség, a Zágráb megyei bíróság, a horvát legfelsőbb bíróság, a horvát alkotmánybíróság, továbbá a horvát igazságügyi minisztérium közreműködésére. Tavaly októberben az elnök-vezérigazgató lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a nemzetközi rendőrségi szervezet elutasította a horvát állam által kért elfogatóparancs kiújítását.