Gazdaság

Pontos mérés a lakossági fogyasztásról

A lakossági és a közüzemi energiafelhasználás pontosabb mérése érdekében mérési hálózatot épít ki kísérleti jelleggel a KOM Központi Okos Mérés Zrt.

A tesztidőszak alatt hatvanezer okos mérőt helyez ki a KOM országszerte villamosenergia-, földgáz-, víz- és távhőfogyasztókhoz. Az így nyerhető adatok felhasználásával növelhető a hálózat hatékonysága, megbízhatósága és gazdaságossága az üzemeltetők és a felhasználók számára egyaránt, s lehetővé válik a pontosabb fogyasztói elszámolás.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: a legfőbb cél a lakossági energiafelhasználás hatékonyságának a növelése. A programra a kvótabevételekből 6,3 milliárd forintot költhet az állam. Vöő Kristóf a KOM Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a programra önkormányzatok, közintézmények, irodaházak és ipari parkok jelentkezhettek, de a kis- és közepes vállalkozásokhoz is kerülnek mérők.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta, hogy az ötezer önkormányzati lakás negyven százalékát látják el okos mérőkkel. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester szerint a város tizenhatezer lakásában és ezer közintézményben működik távhőszolgáltatás.