Gazdaság

Piros lámpa az olajnak és szénnek?

Radikális váltás jöhet az energiahordozók uniós közfinanszírozásában

Drasztikus változtatásokat javasol az Európai Bizottság egyik szakértői csoportja. Megszüntetnék a fosszilis iparágak és energiahordozók, így a szén, olaj és gáz közfinanszírozását.

A tavaly decemberben felállt fenntarthatósági szakértői csoport víziója szerint az Európai Unió költségvetésének következő felülvizsgálata „jelentős lehetőséget” kínál arra, hogy a tiszta technológiákra fordított beruházásokat növeljék, és hogy „a fosszilis energiahordozókat és egyéb fenntarthatatlan projekteket kizárják” a közfinanszírozásból - írta a Portfólió.

A csoport azt javasolja, hogy energetikai célokra közpénzeket csak a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság támogatására lehessen használni. A jelentés szerint évente hozzávetőleg 180 milliárd eurót kellene az EU ambi­ciózus klíma- és energiapolitikai céljaira, a gazdaság dekarbonizációjára fordítani. A csoport úgy véli: az EU közösségi bankjainak vezető szerepet kell betölteniük a fenntarthatatlan beruházásoktól történő eltávolodási folyamatban. A fosszilis iparágak és energiahordozók fokozatos kizárását a közforrású finanszírozásból várhatóan heves viták kísérik majd, azonban az EU vízió­jának megvalósulását támogatja, hogy a húsztagú csoport munkájába bevont befektetők dollár-ezermilliárdos értékben kontrollálnak eszközöket - véli a portál.

A szakértői csoport a sürgető szociális kihívásokat - magas munkanélküliség, növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek, a nyugdíjrendszer jövője, a lehetőségekhez való hozzáférés hiánya - is a fenntarthatósági kérdés keretében kezelné. A jelentést első körben nyilvános meghallgatáson holnap ismerteti majd a csoport.