Gazdaság

Pályázatok a cégek versenyképességéért

Hazi forrásról lévén szó, ezért kiemelten fontos a biztos pénzügyi háttér és a vállalkozások terveinek támogathatósága

Megújul az innovációs és K+F pályázati rendszer, amelynek keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) számos új felhívást nyit meg a következő hónapokban. Pest megyében már kiírtak egy fejlesztésekre szolgáló pályázatot.

A támogatások célja, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítsék piacképes termékek vagy szolgáltatások fejlesztése révén.

Az új rendszerben a támogatásokat a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok és konzorciumi partnerként felsőoktatási intézmények igényelhetik. A tervezetek alapján a következő pályázatok kidolgozásánál az olyan piacvezérelt vállalati innovációk támogatása lesz előtérben, amelyek gyorsan éreztetik hatásukat a cég életében és eredményeiben – mondta lapunknak Andorka Miklós, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. stratégiai igazgatója. A szakértő hozzátette: több változást is hoz az új pályázati rendszer, többek között fontos szempontként jelennek meg a pályázók megfelelő gazdálkodási adatai (árbevétel, saját tőke) is. Mivel hazai forrásról van szó ezért különösen fontos, hogy a pályázó vállalatoknak olyan biztos pénzügyi hátterük legyen, amely lehetővé teszi a projektek megvalósulását és az eredményes forrásfelhasználást.

Egy hasonló célú pályázat szerdától indul, a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások szerdától adhatják be támogatási kérelmeiket eszközbeszerzéseket támogató pályázati felhívásra – írja az MTI. A vállalkozások a támogatásokat új eszközök beszerzésére igényelhetik. A pályázaton két és fél milliárd forint értékben 10–60 illetve kétmilliárd forint értékben 60–300 millió forint támogatási igényű fejlesztésekre nyílik lehetőség.