Gazdaság

Paks: rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá

Az atomerőmű biztos, hogy magyar tulajdonban marad

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos tájékoztatóján elmondta, az intenzív öt hónapos tárgyalásokat követően ma rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak. LMP azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az aláírt szerződéseket.

Aszódi Attila kicsi
z erőmű biztos, hogy magyar tulajdonban marad, a
teljes, 12,5 milliárd eurós keretbe a beruházás minden körülmények között belefér. A finanszírozáshoz 10 milliárd euróval járul hozzá az orosz fél, a magyar kormány része 2,5 milliárd euró. A kormánybiztos kifejtette, hogy a 12,5 milliárd eurós összeg kellő tartalékot tartalmaz, így abból valóban felépülhet a két új blokk. Arra a kérdésre pedig, hogy nem jár-e úgy az atomerőmű építése, mint a Déli Áramlat gázvezeték, vagyis hogy eláll tőle az orosz fél, a kormánybiztos azt válaszolta, hogy többször rákérdeztek és a szükséges összeg rendelkezésre áll. Ezen túlmenően is számos biztosítékot építettek be a szerződésbe.

A kettő, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk harmadik generációs nyomott vizes reaktorokat tartalmaz. „Jelenleg a világon épülő atomerőművek 80 százaléka ilyen és ez a technológia határozza meg az atomenergetikát 60-80 évre” - ismertette a technikai részleteket Aszódi Attila. A kormánybiztos közölte, a szerződések szerint a reaktor-szigetet az orosz fél készíti, de a beruházás értékének 40 százalékát külső cégek végzik. Ezek részvételére az uniós közbeszerzési szabályokat alkalmazzák.

A beruházáshoz nincs szükség állami támogatásra

„Az Európai Bizottság versenybiztosa vizsgálja, hogy a paksi tervezett két új blokk beruházása nem tartalmaz-e állami támogatást, de bizonyítani lehet, hogy nincs erre szükség” - mondta Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztosa az Energiaklub konferenciáján. A kormánybiztos azzal indokolta a két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk megépítését, hogy ezzel lehet tartani a magyar termelésben a 40 százalékos atomenergia részarányt. Tavaly az ország 42 terrawatt villamos energiát fogyasztott, ebből 12 terrawatt volt az import. Az import nagy része Lengyelországból, Ukrajnából és Csehországból érkezik, ahol nagyrészt, vagy teljesen szénből állítják elő ezt a villamos energiát. Ez környezetvédelmi szempontból nem előnyös. Az, hogy a beruházás 80 százaléka az orosz hitel, 20 százaléka pedig a magyar állam forrása, azt jelenti, hogy minden fázist ilyen arányban finanszíroznak. A Paks II. Zrt. projektcég azért került át az MVM-től a Miniszterelnökséghez, mivel utóbbi finanszírozza.

Az LMP és az Együtt is az aláírt szerződések nyilvánosságra hozatalát követeli

Ezt Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke közölte. Az LMP politikusa szerint a dokumentumokat nyilvánosságra kell hozni, a kormány nem hivatkozhat arra, hogy magánjogi szerződésekről van szó, mivel közpénzt fordítanak azokra. Szél Bernadett szerint nemzetközi egyezmények is szükségessé teszik a környezetet súlyosan befolyásoló projekt dokumentumainak közzétételét. „Ezek felhasználásának nyilvánosságát pedig az Alaptörvény mellett számos más jogszabály, a többi közt az állami vagyonról szóló törvény is biztosítja” - közölte. Szél Bernadett hozzátette, szükség esetén az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be és a végsőkig elmegy, hogy hozzáférjen a dokumentumokhoz. Az ellenzéki országgyűlési képviselő azt is követelte, hogy a kormány egyetlen fillért se költsön a projektre mindaddig, amíg a szükséges engedélyek rendelkezésre nem állnak.

Az Együtt közleményében emlékeztetett arra, hogy a kezdetektől ellenzik a Paks 2 beruházást, mert annak megépítése szerintük drága, csakúgy, mint az általa termelt energia. Ellenzik azért is, mert évtizedekre eladósítja Magyarországot, orosz függőségbe taszít, ráadásul társadalmi vita, és mint fogalmaznak, mindenféle egyeztetési folyamat és hatástanulmányok nélkül döntött róla Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Az Együtt hozzátette, abban sem lehetnek biztosak, hogy az oroszok meg tudják azt valósítani, nem járnak-e ezzel a beruházással is úgy, mint a Déli Áramlattal. Mint közlik, félő, hogy az Orbán-Putyin paktum nagyon sokba fog kerülni a magyar polgároknak, még a tervezett 12,5 milliárd eurónál is többe.

DK: Orbán Viktor fejezze be a titkos telefonbeszélgetések politikáját!

Az ellenzéki párt a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos dokumentumok teljes nyilvánosságát követeli. Varjú László közölte, a DK biztos abban, hogy ismét a miniszterelnök körüli cégek járnak jól a beruházással, megint jön a lopás, a mutyi. "Orbán Viktor fejezze be a titkos telefonbeszélgetések és szerződéskötések politikáját" – hangsúlyozta Varju László. A DK képviselője kifogásolta, hogy szerinte nem lesznek közbeszerzések, és azt is, hogy a megelőző tanulmányoktól a kifizetésekig mindent titkosítani fognak, miközben a beruházás költsége a 10-12 milliárd eurót is elérheti. A képviselő ebben az elmúlt huszonöt év legnagyobb korrupciós lehetőségét látja.

MSZP: törvénytelenek a szerződések

Tóth Bertalan, szerint azért törvénytelenek a szerződések, mert a hatályos magyar jogszabályok tiltják, hogy nemzeti vagyont érintő szerződésnek választott bírósági eljárást kössenek ki, márpedig ezekben a szerződésekben "az Orbán-Putyin-paktum" alapján ilyen kikötésnek kell lennie. Az MSZP frakcióvezető-helyettese hozzátette, vagy a nemzeti vagyonról szóló, vagy "az Orbán-Putyin-paktumról" szóló törvényt szegi meg a kormány. Álláspontja szerint a szóban forgó szerződéseket ma bárki megtámadhatja. Tóth Bertalan szerint "az Orbán-Putyin-paktum kezdetektől bűzlik a kormányzati korrupciótól", ezért felszólította a kormányt, "tegyen le a családokat 100 évre eladósító tervéről".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom