Gazdaság

Ötödével több új autót vettünk

Egyre nagyobb a magánvásárlók aránya

Tavaly húsz százalékkal több új személygépkocsit értékesítettek a márkakereskedések, mint 2016-ban. Jelentős volt a növekedés a környezetet kímélő járművek esetében.

Élénkült tavaly a magyarországi gépjárműpiac, ám még nem értük el a válság előtti értékesítési szintet – közölte tegnap Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke. Az MGE összesítése szerint tavaly 116 265 személygépkocsit helyeztek forgalomba, húsz százalékkal többet, mint 2016-ban. Tavaly csak a kishaszonjárműveknél volt hétszázalékos visszaesés a megelőző évhez képest, a nagyhaszonjárműveknél, az autóbuszoknál, a motorkerékpároknál a személygépkocsikhoz képest növekedés volt. Jelentős változás volt a tisztán elektromos és a plug in hibrid járművek esetében. Míg 2016-ban 172, tavaly 749 elektromos járművet helyeztek forgalomba, a hibrideknél 231 és 463 volt ez az érték.

A magyar piacra jellemző, hogy kezdenek visszatérni a magánvásárlók. A cégautós részarány hatvan százalék körülire csökkent, ugyanakkor a vállalatok a flották megrendelésekor az eddigieknél alacsonyabb felszereltségű és kisebb járművek beszerzésére törekednek. Az MGE előrejelzése szerint idén 125 ezer új jármű forgalomba helyezése várható, ami 7,5 százalékos növekedés. Összesen 158 500 új járművet értékesíthetnek a kereskedők, ami 3,6 százalékos növekedésnek felelne meg.

A gazdaság erősödésével a nagyhaszonjármű-piacon is erősödés tapasztalható, ám a további fejlődést blokkolja a jelentős munkaerőhiány. A fuvarozócégek számára további nehézséget jelent az is, hogy a nyugat-európai szabálymódosítások miatt növekedtek a munka- és szállásköltségek.