Gazdaság

Országos szinten elérhető lehet a teljes foglalkoztatottság

Négymilliónál többen vállalnak tartósan munkát

Belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás, ha folytatódik a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás támogatása. Több hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak száma az országban.

Eredményes volt a kormánynak az a törekvése, hogy minél több ember találjon munkalehetőséget – közölte tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataira reagálva. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában száztizenötezer fővel négymillió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent. Ezzel együtt a munkanélküliek száma huszonhétezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest.

A tárcavezető hangsúlyozta, bízik benne, hogy a világgazdasági környezet kissé kedvezőtlen változása ellenére továbbra is fenn tudják tartani azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítették a foglalkoztatás bővülését. Ezek között említette a munkahelyvédelmi akció folytatását is, amit kibővítettek, és már a mezőgazdasági célú foglalkoztatás fenntartására is támogatást, járulékkedvezményt kaphatnak a munkáltatók – jelentette a távirati iroda.

Cseresnyés Péter, a szaktárca munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára az M1-en tegnap arról beszélt, hogy belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás Magyarországon, ha folytatódik a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás támogatása. Megjegyezte, hogy szakértők szerint öt százalék körüli munkanélküliségi ráta mellett lehet teljes foglalkoztatásról beszélni. Kiemelte: a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkenése a magyar gazdaság fejlődésének, jó teljesítményének köszönhető. Mint elmondta, elsősorban a feldolgozóiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban megnőtt az igény a jól képzett szakemberek iránt. Tartósan, több hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak száma, és a versenyszférában 328 ezerrel dolgoznak többen mint 2010-ben.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője közölte: biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt hat százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, azonban a jövő év elején újra meghaladhatja a hét százalékot.