Gazdaság

Optimista jelentés az IMF-től

A korábban jelzettnél gyorsabbnak ígérkezik az eurózóna növekedése

Az euróövezet, Kína és Japán növekedési kilátásai pozitívak, míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia helyzete nem túl kedvező – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnapi világgazdasági jelentésében.

A korábban jelzettnél gyorsabbnak ígérkezik az eurózóna növekedése, mert a belső kereslet erőteljesebb az áprilisban számítottnál. Az eurózóna gazdasági teljesítménye az idén 1,9 százalékkal, jövőre pedig 1,7 százalékkal bővül, míg az IMF áprilisi prognózisában 1,7 százalék, illetve 1,6 százalék állt.

A kínai gazdaság az idén 6,7, jövőre pedig 6,4 százalékkal bővül az áprilisban várt 6,6 százalékkal szemben. A személyi fogyasztás, az export és a beruházások első fél évi növekedése azt vetíti előre, hogy Japán bruttó hazai terméke az idén 1,3 százalékkal emelkedik a korábban várt 1,2 százalék helyett. Az IMF jelentése szerint a globális gazdaságban azonban távolabb tekintve rizikót jelent, hogy a növekvő politikai bizonytalanság piaci korrekciókat idézhet elő, ami gyengíti a bizalmat és a növekedést.