Gazdaság

Nyáron is töretlen volt a lendület az építőiparban

A júliusi teljesítmény alapján átvehetnénk a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet, a szerződéseknél viszont érződik a kedvezményes áfa jövő évi kivezetése

A lakó- és irodaépületeknél volt látványos növekedés júliusban az építőiparban, ám még ezt is meghaladta az út-, vasút és közműépítéseknél tapasztalt növekedési ütem.

ingatlan 20180915
Másfél millió négyzetméternyi ingatlan épül 680 milliárd forint értékben (Fotó: Bodnár Patrícia)

Berobbant júliusban az építőipar, a termelés volumene 38 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a júniusi 28,2 százalékos emelkedés után. Az épületek építésének volumene 28,5, az egyéb építményeké 48,3 százalékkal emelkedett – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. A nyár második hónapjában az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében hatvan százalékkal, az egyéb építmények építésében 43,7 százalékkal, a speciális szaképítésben 20,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezt is túlszárnyalta, hogy a megkötött új szerződések volumene 70,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 1,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 134,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Július folyamán közlekedési infrastruktura és távközlési hálózat fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal legfrissebb adatai szerint immár több mint 1,5 millió négyzetméternyi ingatlan épül, a beruházások értéke meghaladja a 680 milliárd forintot. Ez abszolút rekordot jelent, ezzel a volumennel a magyar átvehetné a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet. A nyári hónapokra visszatért az építőipar az eddigi robosztus bővüléséhez és a következő másfél évben ez az ütem még fokozódhat is az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával. Ezt követően viszont jelentős lassulásra lehet számítani a lakásépítéseknél, mivel a 2019 utáni általános forgalmi adó-visszaemelkedés jelentős érvágás lesz a beruházások esetében és már jelenleg is csökkenést mutatnak az építési engedélyszámok – tette hozzá az elemző.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: erőteljes meglepetést okozott a növekedés adata, arra számítottak, hogy jú­lius nem lesz erős hónap. Megjegyezte ugyanakkor, hogy már érződik a kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása: az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományából az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene alig öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, a júliusi új szerződések pedig csökkentek. A jelentősebb szerződésállomány inkább az infrastrukturális beruházásokat jellemezte. Hozzátette: az idei nagyon erős év lesz, és a 2019-es is jó éve lesz az ágazatnak, csak áthelyeződik a hangsúly az infrastruktura-fejlesztésekre.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom