Gazdaság

Növelni kell az innovációt az agráriumban

A közép-európai államok támogatják a biomassza-alapú fenntartható növekedést a versenyképesség érdekében

Tíz közép- és kelet-európai ország írt alá nyilatkozatot együttműködésükről a mezőgazdasági innovációra lehívható európai uniós (EU) pénzek arányának növelése érdekében – jelentette be tegnap az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Bábolnán.

Feldman Zsolt a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, a visegrádi négyek, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia, továbbá a balti országok mezőgazdaságának vezetői egyetértettek abban, hogy közös stratégiát alkotnak a BIOEAST néven elindított programban való részvételről. A po­litikus emlékeztetett arra, hogy az európai bizottság a 2021–27-es időszakra tízmilliárd eurót javasolt agrárélelmiszer és biomassza alapú gazdasággal összefüggő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre, majd hozzátette, Kelet- és Közép-Európa országai az elmúlt tíz évben összesítve is csak tíz százalék alatti részesedést szereztek meg az EU mezőgazdasági innovációra fordítható forrásaiból.

Az aláírók fontosnak tartják a vidéki térségek felzárkóztatását, segítve őket egy innovatív, integratív és klímatudatos növekedési modell kifejlesztésében. Olyan termelési rendszerek fejlesztését is javasolták, melyek a régióra jellemző végtermékeket állítanak elő. A dokumentum szerint a felek támogatják a biomassza alapú fenntartható növekedést a versenyképes és magas minőségű élelmiszer- és takarmánygyártás eléréséhez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom