Gazdaság

Növekszik az átrepülő forgalom légterünk felett

A délre tartó orosz gépek Magyarország felé kerülik el az ukrán légifolyosót

A magyar légi irányításban a forgalom növekedéséből adódóan meghatározó szerep jut a képzésnek és a beruházásoknak. Már most is jelentős a drónok forgalma, de ez a piac középtávon tovább erősödik.

Egymás után dőlnek meg a forgalmi rekordok Magyarország légterében. Míg 2014 és 2017 között átlagosan 5,2 százalékos éves forgalomnövekedés volt tapasztalható, addig idén körülbelül 11 százalékos emelkedésre lehet számítani. Mint azt Szepessy Kornél, a HungaroControl (HC) Zrt. vezérigazgatója a napokban egy szakmai háttérbeszélgetésen közölte, idén augusztusban tíz és fél százalékkal volt nagyobb az átrepülő forgalom, mint tavaly, és csak abban a hónapban kilencvenezer légi jármű repülte át az országot.

Tavaly egyébként kilencszázezer gépmozgást regisztrált a HC, ebből hétszázezer volt az átrepülő, százezer a budapesti és további százezer a koszovói magaslégtérben – merthogy ezt is a HC bonyolítja – történt. Idén egymillió gépmozgásra lehet számítani, amire eddig nem volt példa, és ebből nyolcszázezer az átrepülő. Ebben az évben jelentős volt az orosz forgalom növekedése.

Az Oroszországból dél felé tartó repülőgépek ugyanis elkerülik Ukrajnát, és Szlovákia felől lépnek be a magyar légtérbe. Mint azt a vezérigazgató közölte, a légiirányítók képzésével megpróbálják tartani a lépést a forgalom növekedésével. Évente húsz hallgatót vesznek fel, és a szigorú követelmények miatt hat-nyolc ember végzi el az irányítói munkához szükséges képzést.

A beruházások sem nélkülözhetők a forgalomnövekedésből adódóan – mondta a vezérigazgató. Az innováció területén a cég élen jár, az utóbbi hónapokban négy pályázattal nyertek európai uniós támogatást, ezek közül a legnagyobb értéke hárommilliárd forint. Utóbbi a HC történetének legnagyobb uniós támogatása.

A cél ennek révén egy olyan integrált rendszer kialakítása, amely lehetőséget biztosít a toronyirányítási kapacitások növelésére, illetve a szolgáltatások kiterjesztésére.

Az új rendszernek köszönhetően a HC több repülőtér irányítási feladatait tudja egyidejűleg támogatni.
A vezérigazgató kitért arra, hogy már most is jelentősek a drónrepülések, de ez a piac középtávon tovább erősödik. Az éves drónrepülések száma a tízmilliós határt súrolja, amely napi 27 ezer repülést jelent Magyarországon.

Szakértők szerint 2025-re a drón alapú szolgáltatások értéke elérheti a 127 milliárd dollárt világszerte, vagyis egy teljesen új iparág alakul ki. A világ vezető államai közel hatvanmilliárd dollárt költenek a technológia fejlesztésére, szakértők 2020-ra mintegy nyolcmillióra becsülik azoknak az árucikkeknek a számát, amelyeket drónok szállítanak. Hazánkban a piacok értéke, ahol a jövőben a drón alapú szolgáltatások elterjedhetnek, 2025-re eléri a 72 milliárd forintot. Szepessy Kornél közölte: a HC aktív kezdeményezője kíván lenni a hazai drónszabályozás kialakításának. Ebből adódóan szakmai napot tartanak a drónrepülésről, ahol bemutatnak nemzetközi projekteket, a hazai szabályozási környezetet, szolgáltatók rendszereit, a drónfelhasználók igényeit, és az elmúlt időszak legkiemelkedőbb nemzetközi eredményeit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom