Gazdaság

Nőtt a szálláshelyek forgalma

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyár utolsó hónapjában emelkedett a szállodaszobák kihasználtsága, valamint a külföldi vendégek száma is

A tavalyi rekordokhoz képest is stabilan növekszik a turizmus, augusztusban is folytatódtak a pozitív tendenciák, így például több a vendég, és nőnek bevételek – kommentálta a tegnapi statisztikai adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hotelszoba
Az év első nyolc hónapjában huszonkétmillió vendégéjszakát regisztráltak (Fotó: MH)

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 4,547 millió vendégéjszakát töltöttek a vendégek, 2,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele augusztusban 63,261 milliárd forintot tett ki, 12,2 százalékkal többet a tavaly augusztusinál. Ezen belül a szállásdíjbevételek 11,1, a vendéglátásból származók 47,8 százalékkal nőttek, az egyéb forrásból származó bevételek pedig 13,6 százalékkal visszaestek.

Augusztusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont 0,2 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szállodák szobakihasználtsága két százalékponttal, 75,8 százalékra emelkedett egy év alatt.
A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte: jó hír, hogy az augusztusi növekedés motorja a belföldi turizmus volt, a magyarok egyre szívesebben utaznak itthon, a magyar családok anyagi mozgástere pedig bővül. Megjegyezték, hogy a rekordokhoz képest is stabilan növekszik a turizmus, augusztusban folytatódtak a pozitív tendenciák, így például jóval több a vendég, és nőnek a bevételek is.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 1,4 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek négy százalékkal több, összesen több mint 22 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 3,1, a belföldiek 4,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák szobakihasználtsága 2,2 százalékponttal, 61,8 százalékra emelkedett.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a szállodák és üdülők augusztusi teljesítményét alapvetően a budapesti szállodapiac kiemelkedő teljesítménye határozta meg, ahol a vendégéjszakák 6,2 százalékkal nőttek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az alacsony vízállás miatt sok szállodahajó nem tudott eljutni el Budapestre.


Bővült a belföldi turizmus, egy vagy két éjszakára utazunk

 Az egy évvel korábbihoz képest 12,5 százalékkal nőtt a belföldi turizmus a harmadik negyedévben – a Szállás.hu felmérése szerint. A portál elemzése alapján a legnépszerűbbek az egy- és kétéjszakás üdülések voltak, az üdülések 27 és 28 százaléka tartozott e két kategóriába.

A legkedveltebb célpont Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest volt, de Eger és Balatonfüred is a top ötben végzett, majd Gyula, Szeged és Zalakaros következett, a tizedik pozícióra Zamárdi helyére Balatonlelle lépett. A foglalások csaknem felét az apartmanok és a vendégházak tették ki, a legkeresettebb szállástípusok sorát 16,5 százalékkal a panziók és 13,5 százalékkal a háromcsillagos hotelek, majd 9,8 százalékkal a 4 és 5 csillagos hotelek zárták – ismertette Keresztes Nóra marketingmenedzser.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom