Gazdaság

Nőtt a hazai szarvasmarhaexport

A legnagyobb a törökországi kivitel, visszaesés lehet az unióban

Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint az unió marhahústermelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig. Kiderült az is, hogy az egy főre jutó marhahúsfogyasztás a régi tagországokban 12-13 kilogramm között mozoghat, míg az új tagországokban négy kilogramm körül stagnálhat – írta az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI).

Magyarország élőmarha-exportja csaknem egy százalékkal 41,2 ezer tonnára nőtt 2018 január–novemberében 2017 január–novemberéhez képest – olvasható az AKI legfrissebb jelentésében. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállították, ahová 22 százalékkal csökkent a kivitel. Mint arról a Központi Statisztikai Hivatal beszámolt, Ausztriába 15 százalékkal, Horvátországba pedig 13 százalékkal nőtt a kiszállított mennyiség. A marhahúsexport mennyisége 11 százalékkal (13,7 ezer tonnára), értéke 29 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene nyolc százalékkal (13,3 ezer tonnára), értéke 15 százalékkal nőtt. Magyarország élőmarha-importja 31 százalékkal 11,9 ezer tonnára csökkent 2018 első tizenegy hónapjában a 2017. január–novemberben beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha hatvan százaléka Romániából, Németországból és Hollandiából származott.

Hazánkban a fiatal bika termelői ára 824 forint/kilogramm hasított meleg súly volt tavaly decemberben, csaknem öt százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára négy százalékkal emelkedett, míg a vágóüszőé négy százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A marharostélyos fogyasztói ára két százalékkal nőtt 2018 decemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint az unió marhahústermelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig. A közösség marhahústermelése csaknem nyolcmillió tonna lehet 2019-ben, nem változik számottevően a tavalyihoz képest – közölte az AKI. Az előrevetítés szerint a kibocsátás 7,54 millió tonna körül alakulhat 2030-ban, ami hat százalékkal múlná alul a 2018. évi mennyiséget. A szakértők szerint a tehénállomány 35,1 millió egyed (22,9 millió tejhasznú) körül alakul ebben az évben, és 2030-ig ötszázalékos csökkenés várható.

A közösség marhahúsfogyasztása előreláthatóan öt százalékkal csökken a vizsgált időszak végére a 2018. évi volumenhez képest. Az egy főre jutó marhahúsfogyasztás a régi tagországokban 12-13 kilogramm között mozoghat, míg az új tagországokban négy kilogramm körül stagnálhat 2030-ig.