Gazdaság

Nincs engedélye a tököli repülőtérnek

Pert vesztett a Pest megyei tököli repülőtér tulajdonosa, a Tököl Airport Zrt. a bíróságon a napokban, így jelenleg nincs átminősítési engedélye a légibázisnak.

Az üzemeltetésnek ugyanis ez a feltétele – közölte a Magyar Hírlappal az Élhető Környezetünkért Egyesület (ÉKE) alelnöke. Szabó Sándor az átminősítéssel kapcsolatban elmondta, korábban hatásvizsgálatok és a lakosság beavatkozási lehetősége nélkül a területen kijelölt műrepülőlégtér 2014 májusában megszűnt. Helyette egy nagyobb kiterjedésű, úgynevezett „drop zone” területet jelöltek ki, amely azt jelenti, hogy a műrepülések mellett ejtőernyős ugrásokra is helyet biztosítanának. A július 14-én született bírósági ítélet alapján az ÉKE szerint kérdésessé vált a kijelölt „drop zone” jogosultsága is.

A tököli repülőtér átminősítési eljárását még 2012-ben bíróságon támadta meg Érd, Százhalombatta és az Élhető Környezetünkért Egyesület.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az ítéletében helyt adott a felperesek kérelmének, és hatályon kívül helyezte az átminősítési eljárás határozatát. Egyben új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó Nemzeti Közlekedési Hatóságot.

A megismételt eljárásban környezeti hatásvizsgálatot kell lefolytatni, amelyben egyebek mellett vizsgálni kell a Csepel-Halásztelek vízbázisra gyakorolt hatásokat is. Az egyesület alelnöke azt mondta, hogy a repülőtér átminősítési kérelmének beadásakor a kérelmező azért jelölte meg 799 méteres pályahosszúságban a használni kívánt futópályahosszt, hogy ne kelljen lefolytatni a környezeti hatásvizsgálati eljárást. Szabó Sándor szerint a bírósági ítélet egy időre nyugalmat biztosíthat a környéken élő lakosságnak, amely 2003-tól, a korábban bezárt katonai reptér újranyitásától minden lehetséges fórumon tiltakozott a lakókörnyezetükre jelentős zavaró hatást gyakorló repülőtér ellen.

A  szabályok alapján a tököli bázis  nem működhet a megismételt eljárásban hozott új engedély kiadásáig.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom