Gazdaság
Népszerű a hazai hagyma, de szükség van versenyképességének erősítésére
Tárolókapacitás növelése
A hagyma munkacsoport évnyitó ülésén Martfűn az általános helyzetfelmérésen túl az ágazat versenyképesebbé tételével kapcsolatos gondolataikat is megfogalmaztak. A 2017 tavaszán – a NAK égisze alatt – létrejött munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a magyar hagyma népszerűsítésében, a termelés hatékonyabbá tételében. Alapvető cél, hogy amely időszakokban van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól öt-hat hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás tíz-tizenkét kg/fő, fokhagymából megközelítőleg egy kg/fő.