Gazdaság

Németh Szilárd: Ugyanilyen olcsó marad az energia

„A Gyurcsány–Bajnai-kormányok képviselői nem szavazták meg a rezsicsökkentést megalapozó döntéseket, a jelenlegi ellenzék idegen cégek érdekeit védi”

A rezsicsökkentés a magyar családok érdekeit szolgálja. A lakossági hátralékok a villanyszámlák esetében negyvenöt, a földgázszámlákat tekintve hetvenöt, a távhőszolgáltatási számlák vonatkozásában pedig harmincöt százalékkal mérséklődtek 2013 és 2018 között. A Fidesz alelnöke szerint a következő években is olcsó marad az energia.

Németh
Az államtitkár szerint már nem a külföldi szolgáltatók szabják meg az árakat (Fotó: Ficsor Márton)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelentése azt igazolja, hogy a rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok, a nyugdíjasok megélhetését – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a dokumentumokban az olvasható, hogy a lakossági hátralékok a villanyszámlák esetében negyvenöt, a földgázszámlákat tekintve hetvenöt, a távhőszolgáltatási számlák vonatkozásában pedig harmincöt százalékkal mérséklődtek 2013 és 2018 között – közölte a távirati iroda.

A rezsicsökkentés a magyar családok érdekeit szolgálja – tette hozzá az alelnök. A villanyáram, a földgáz és a távhő ára egyaránt csaknem huszonöt százalékkal mérséklődött 2013–2014-ben a megelőző időszakhoz képest. Ennek köszönhetően mintegy ezernégyszáz­milliárd forint maradt az embereknél, tehát egy család évente átlagosan százhetvenezer forintot tud spórolni. Németh Szilárd szerint a 2010-et megelőző időszakban nyolc év alatt tizenötször emelték a háztartási energiaszolgáltatások árát: a villanyé kétszeresére, a gázé háromszorosára növekedett. Úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok képviselői nem szavazták meg a rezsicsökkentést megalapozó döntéseket. A Fidesz alelnöke szerint a jelenleg ellenzékben lévők nem Magyarország, a lakosság érdekeit képviselik, hanem az idegen cégeket. Az embereket „kiszolgáltatták” a külföldi szolgáltatóknak, amelyek „kizsebelték” őket, több mint ezermilliárd forintot vittek ki az országból – fogalmazott az államtitkár. Úgy folytatta, hogy az energiafüggőséget is megalapozták.

A szolgáltatók „Magyarország feje fölött” kötöttek szerződéseket, és üzleti titoknak minősítették azok tartalmát – részletezte.

Németh Szilárd azt mondta, hogy Bajnai Gordon akkori miniszterelnök 2010-ben még a gázártámogatást is megvonta a magyaroktól az IMF kérésére. Ezzel szemben ők 2010-ben befagyasztották, majd néhány évvel később csökkentették a díjakat, így Európa legdrágább ellátórendszere a legolcsóbbá vált – hangoztatta az alelnök. A struktúra teljes egészében nemzeti kézbe kerül, már nem a külföldi szolgáltatók szabják meg az árakat, és az emberek megszabadulnak az adósságtól. Németh Szilárd szerint a következő években is ugyanilyen olcsó marad az energia.