Gazdaság

Német lakásprogram indul

Egy átfogó csomag hosszabb távon megállíthatja az albérlet- és az ingatlanár-emelkedést, sokak lakhatási gondjaira kínálva ezzel megoldást szakértők szerint

Összesen hatmilliárd eurós lakásprogramot tervez elindítani a német kormány a rohamtempóban emelkedő albérletárak miatt. Állami bérlakások építése mellett adókedvezményekkel, egyéb pénzügyi ösztönzőkkel segítenék az emberek lakóhelyhez jutását.

A német kormány a következő négy évben hatmilliárd eurót fordít a lakáspiaci kínálat növelésére, hogy ezzel enyhítse az egyre nagyobb méreteket öltő lakáshiányt – jelentette be a német kancellár szombaton, szokásos heti videóüzenetében. A Bloomberg azt írja, a tervek szerint 1,5 millió állami bérlakás épülhet, de emellett adókedvezményekkel és egyéb pénzügyi ösztönzőkkel, így a tíz év feletti gyermekenként járó tizenkétezer eurós juttatással is támogatnák a családokat az otthonteremtésben. Sokak egyik legégetőbb problémája a megfizethető lakhatás, a német kormány erre reagálva lépésről lépésre valósítja meg a programot – hangsúlyozta Merkel.

A lap szerint nem véletlenül aggasztja a német döntéshozókat a lakhatási helyzet: Berlinben 2009 óta mintegy hatvan százalékkal nőttek az albérletárak, mivel az ingatlanpiaci kínálat nem tudott lépést tartani a városba települők tömegével. A probléma egész Németországot érinti, legfőként a nagyvárosokban jelentősen emelkedtek a lakásárak az utóbbi években, miképp az az alábbi lakásárindexen is látszik.
A lap úgy véli, a német kormány kedvező gazdasági helyzetben van, így a jelentős költségvetési többlet miatt ez a hatmilliárd eurós többletkiadás sem fogja „földhöz vágni” az államkasszát, miközben egy egyre égetőbb társadalmi probléma orvosolásában jelenthet nagy segítséget.

Németh Dávid, a K &H Bank elemzője szerint Németországban is jellemző, hogy a válság után a lakáskínálat nem tudott olyan ütemben nőni, mint a kereslet, ebben próbál segíteni a német kormány. Az elemző úgy látja, még nincs kidolgozva a program, de az biztos, ha egy ilyen program elindul, akkor az hosszabb távon megállíthatja az albérlet-, majd az ingatlanár-emelkedést is.