Gazdaság
Nemcsak azért jó, mert hazai
Éghajlati adottságainknak köszönhetően a magyar dinnyében sokkal jobban összpontosul a sav–cukor arány, amitől még ízesebb lesz a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse

Magyarország jelenleg az európai dinnyetermelő élboly része, a negyedik helyen áll Spanyolország, Olaszország és Görögország után – válaszolta lapunk kérdésére Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője. Hozzátette, hogy termeléstechnológiában közel azonos szinten vagyunk, azonban jelenleg az együttműködési hajlandóságunk és a közös agrármarketingünk erősen alulmúlja a dobogós országokét, ami nagyban nehezíti a magyar dinnye külpiaci helyzetét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy minőségben azonban az egyik, ha nem a legjobb a hazai: az éghajlati adottságainknak köszönhetően a magyar dinnyében sokkal jobban összpontosul a sav-cukor arány, amitől még ízesebb lesz ez a „gyümölcs”. Kiemelte: az itthon megtermelt görögdinnye mennyiségek közel 40 százalékát exportáltuk eddig, ami egy igen jelentős, nem elhanyagolható mennyiség. Rámutatott, hogy idén összesen a közel 4800 hektárról 192000 tonna termést várnak. Sárgadinnye esetén az utóbbi 2-3 évben beszélhetünk egyáltalán exportról, addig a közel 18000 tonna sárgadinnye belső piacokra, hazai fogyasztásra került. Itt az exportmennyiség még nem számottevő, de javuló tendenciát mutat, látnak benne fejlődési potenciált. Arra kérdésre, hogy milyen termést várható az idei, kissé szélsőséges időjárás mellett, a szóvivő elmondta, hogy a melegnek köszönhetően szinte minden hazai zöldség-gyümölcs korábban került betakarításra, így a dinnyénél is várták, hogy előbb indul a szezon. A földterületeink szinte 99 százaléka már csepegtetőrendszerrel ellátott, öntözött terület, így a napsütés és a tápanyagok együttesen kiváló magyar dinnyéket eredményeztek. A szezon eleji esőzés okozott egy kis fejtörést a földekre való kijutásban, de megfelelő növényvédelemmel, és a szedést követő tisztítással nem okozott az időjárás szerencsére jelentős károkat – tette hozzá Horváth Vivien.