Gazdaság

Nem szökött az egekbe a lángos ára az idei szezonban

Kertész Rezső: Az Olaszországban és a Horvátországban nyaralók is megtapasztalhatták, hogy mindkét utazási célpont drágább, mint a Balaton

Több vészjósló találgatás forgott a szezon elején a balatoni árakról. Kertész Rezsővel, a Kereskedelmi és Vendéglátó-vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselet ügyvezető társelnökével beszélgettünk, aki összegezte az idei balatoni nyár tapasztalatait.

Vendeglatas
Nem ért véget az idény, a várható jó időre való tekintettel több vállalkozás tervezi, hogy szeptember–októberben is nyitva tart (Fotó: Ficsor Márton)

Aki az előszezonban kinyito)tt, annak érzékelhetően jobb volt a forgalma, de a július–augusztusi hosszú, forró nyár is kedvezett a vendéglátósoknak, és jó bevételt hozott – mondta el lapunknak Kertész Rezső a tegnap megtartott Kereskedelmi és Vendéglátó-vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) A balatoni turisztikai szezon „gyorsértékelése” címmel megtartott sajtótájékoztatója után.

A KISOSZ több mint száz éve képviseli a magyar mikro- és kisvállalkozásokat a kereskedelem és a vendéglátás területén. Az ügyvezető társelnök hozzátette: idén is megtartották a szezon elején is az értékelő, összegző beszélgetést és most is, de kiemelte, még nem ért véget az idény. Helyi munkaerővel nem tudták megoldani az idényt a vállalkozók, így rengeteg főiskolás és egyetemista érkezett a Balatonra dolgozni.

Többen azt jósolták, hogy nyolc- vagy akár kilencszáz forint lesz egy lángos a nyáron, a találgatás nem jött be, négyszáz-négyszázötven forintos átlagáron ment a fokhagymás-tejfölös lángos. A legtöbb helyen kínáltak olcsó, kilencszázkilencven-ezerötszáz forintos turista menüt, mely három-négy eurónak felel meg. A sörök is olcsóbbak voltak itthon, mint a horvát tengerparton, ahol körülbelül huszonnyolc kunába került egy doboz sör, mely több mint ezer forintnak felel meg – magyarázta lapunknak Kertész Rezső.

A KISOSZ segít vállalkozótagjainak külső forrásokhoz jutni, és támogatja a vállalkozóvá válást és a már működő vállalkozások gazdálkodását. Mindemellett szeretnének segítséget nyújtani az ellenőrzésekkel kapcsolatban is, hiszen ha egy vállalkozó alkalmaz egy munkavállalót, aki mulasztást követ el, és ez egy éven belül kétszer megtörténik, akár több napra be is zárhatják üzletét, amely a nagy forgalomkiesés mellett az alkalmazottakat is érinti. A KISOSZ az ellenőrzési hatóság türelmét is kéri, emellett kiemelték, az idei szezonban nagyon jól állták a sarat az üzletek, akkor is, ha egy héten belül akár négyszer–ötször is ellenőrizték őket.