Gazdaság

Nehezebb lesz csalni az utakon

A szabályok költséghatékonyabbá teszik az elektronikus rendszereket

Az Európai Unió új információmegosztási rendszert vezet be, hogy lehetővé tegye a tagállamok nemzeti hatóságainak, hogy hozzáférjenek egymás gépjármű-nyilvántartási adataihoz, ami által azonosítani tudják azoknak a járműveknek a tulajdonosait, akik nem fizették be az útdíjat – közölte tegnap az unió közlekedési tanácsa.

Az elfogadott határozat szerint az új szabályok átjárhatóbbá, egyúttal költséghatékonyabbá és felhasználóbarátabbá teszik az elektronikus útdíjszedési rendszereket. Mint azt a távirati iroda hírül adta, az irányelv célja az elektronikus útdíjszedő rendszerek átjárhatóságának biztosítása az egész uniós közúthálózatra, városi és városok közötti autópályákra, fő- és mellékutakra, valamint az alagutakra, a hidakra, továbbá a kompokra vonatkozóan. Emellett cél az unión belüli bárminemű útdíj fizetésének elmulasztása által érintett járművekre és az ilyen járművek tulajdonosaira vagy üzemben tartóira vonatkozó gépjármű-nyilvántartási adatok határokon átnyúló cseréjének elősegítése.

Ide tartozik, hogy az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el arról is, hogy az euróban teljesített, határokon átnyúló kifizetések költségét összehangolják az euróövezethez tartozó és az azon kívüli országok között, valamint hogy uniószerte növelik a valutaátváltási díjak átláthatóságát.

Mint közölték, az új rendelkezés célja, hogy az euróban teljesített kifizetések és az euróban megvalósított készpénzfelvételek olcsóbbá váljanak, illetve hamarosan az EU egészében ugyanannyiba kerüljenek, mint belföldön. A rendelkezések többségét december 15-től kezdődően kell alkalmazni.