Gazdaság

Minden ágazatban bővülés volt

Az ipari termelés növekedése tavaly szeptember óta töretlen

Májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint ez a kedvező tendencia idén folytatódik az iparban.

 Az első öt hónapban kilenc százalékkal emelkedett a termelés az iparban (Fotó: Hegedüs Róbert)

Míg márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, addig májusban kissé lassult a növekedés. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta: ennek a lassulásnak elsősorban az az oka, hogy néhány vegyi- és élelmiszer-ipari ágazatban az előző hónapokban regisztráltnál kisebb mértékű volt a növekedés. A lassulással együtt viszont májusban is csaknem minden ipari ágazatban növekedés volt. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, valamint a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok és az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet.

Az ipari termelés növekedése tavaly szeptember óta töretlen az éves összevetésű mutatók tanúsága szerint. Az év első öt hónapjában kilenc százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Elemzők szerint folytatódik a kedvező tendencia az iparban, és nem aggasztó, hogy a növekedés üteme kissé mérséklődött. Éves átlagban az ING Bank nyolc, a Buda-Cash hat-hét százalék közötti, a CIB Bank pedig 6,5 százalékos növekedést vár.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője a távirati irodának elmondta: a számok alapján látszik, hogy az elkezdődött kedvező folyamatok az iparban folytatódtak, a trend nem változott. Ugyanakkor az előző hónapokban is látszott, és a részletes adatok ezt várhatóan megerősítik májusban is, hogy a járműipar kiemelkedő teljesítménye mellett más ágazatokban is élénkülhetett a növekedés. A Buda-Cash Brókerház elemzőjének várakozásai szerint ez a lendület a következő hónapokban is kitarthat, az év vége felé kissé csökken.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője közölte: a beszerzésimenedzser-index – bár csökkent az elmúlt hónapokban – továbbra is a növekedési küszöbérték felett van, a bizalmi indikátorok historikusan magas szinten állnak, emellett pedig az áprilisi megrendelési állomány is csaknem húszszázalékos emelkedést mutat. Közölte: komoly trendfordulót egyelőre nem látni, az orosz–ukrán konfliktus eszkalálódása azonban jelentős kockázatot hordoz az ország exportpartnereinek növekedését tekintve, ezért fontos figyelemmel kísérni a német gazdaságra vonatkozó konjunktúra-indikátorokat. Ezek bár mérséklődtek az elmúlt időszakban, de szintjük továbbra is magas.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy az előző hónapok folyamatos pozitív meglepetéseit követően májusban a várt alatti teljesítményt mutatnak az ipari statisztikák. A havi visszaesés ellenére az éves növekedési ütem még mindig impozáns. Az elmúlt hetek adatközlései – így a kiskereskedelmi forgalom vagy a beszerzésimenedzser-index – azonban véleménye szerint arra utalnak, hogy a következő hónapokban a gazdasági aktivitás valamelyest veszíthet lendületéből. A második negyedév még robusztus GDP-bővülést hozhat, az év további részében azonban – részben a bázishatás miatt – a három százalék feletti GDP-dinamika valószínűleg nem tartható – mondta az elemző.