Gazdaság

Mentesülnek a bírságtól a fuvarozók

Azokra vonatkozna az amnesztia, akik fizettek, de nem a szabályok szerint

Elengedi a bírságot a kormány azoknak a fuvarozóknak, akik az elektronikus útdíjrendszer bevezetésének első szakaszában hibáztak ugyan, de nem károsították meg a költségvetést. Ugyanakkor ez sem lesz ingyenes.

kamion
A büntetés elengedése nem lesz ingyenes (Fotó: Hegedüs Róbert)

Mintegy 100-120 fuvarozó vállalkozás menekülhet meg a csődtől azzal, hogy a kormány a tervezett amnesztiatörvény révén elengedi a korábban kiszabott úthasználati bírságot – mondta lapunknak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. A kormány ugyanis törvénymódosítást kezdeményez egyes, pontosan körülhatárolt esetekben kiszabott e-útdíjbírságok elengedéséről. Mindez a 2013. július 31. és a 2014. március 31. közötti időszakra vonatkozik. A díjak elengedésében azok részesülhetnek, akik fizettek ugyan útdíjat, de ezt nem mindenben az előírásoknak megfelelően, késve vagy téves bevallás alapján tették. Karmos közölte, az amnesztiarendelet azokra vonatkozhat, akik leginkább önhibájukon kívül kaptak korábban bírságot, ugyanakkor nem károsították meg a költségvetést.

Ez rendszerint azért történhetett, mert a bevezetés első időszakában a fuvarozók még nem voltak tisztában az alapvető szabályokkal, új volt nekik a rendszer. A mintegy 6700 kilométer hosszú díjköteles úthálózat csaknem 2300 kisebb szakaszra oszlik, és a rendelet szerint elemi útdíjköteles szakaszra csak akkor léphet a fuvarozó, ha megvásárolta a viszonylati jegyet. Igen ám, de ha valaki belépett például a határon, és elment az első benzinkútig – mint ahogy ez a matricás időszakban bevett szokás volt –, ahol megvette a jegyét, előtte már az oda vezető szakasz is díjkötelesnek minősült. Így hiába vette meg a jegyet, a hálózatot fenntartó Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) rendszerébe bliccelőként került be, és már ment is a 165 ezer forintos bírságról szóló felszólítás. Ebből adódóan viszont mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk a fuvarosoknak, ha összegyűltek a bírságok. Karmos Gábor közölte: bizonyos vállalkozásoknál ez a tétel elérte a milliós nagyságrendet is, ez pedig egy kisebb vállalkozásnál akár a redőny lehúzását is jelentheti.

A tervezett rendelet értelmében három esetben mentesülhetnek a fuvarozók a bírságtól. Egyrészt, ha a fuvarozó ugyan késve, de megvette a viszonylati jegyet, másrészt, szintén kifizette a díjat, de más utat használt – például az M5-ös helyett a párhuzamos ötös főutat –, harmadrészt pedig, ha időlegesen letért a kijelölt útról – mondta Karmos. A bírság elengedése azonban így sem lesz ingyenes. A NÚSZ esetenként 12 ezer forintos szolgáltatási díj ellenében állíthat ki igazolást. Ennek alapján a rendőrség visszavonja határozatát a bírságról.

Mint azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hírül adta, a törvénytervezet hatálya alá tartozó bírságok összege az előzetes számítások szerint legfeljebb kétmilliárd forint lehet. A díjfizetés szándékos elkerülését az ellenőrző szervek a továbbiakban is következetesen büntetik. Ennek azonban már könnyen elejét lehet venni. Tíz hazai vállalkozásból már kilenc fedélzeti berendezést használ a díjas szakaszok igénybe vételéhez, csak tíz százalékuk vesz még viszonylati jegyet.