Gazdaság

Megugrott tavasszal az infláció

Leginkább a szeszes italok, a dohányáruk és a járműüzemanyagok ára emelkedett májusban, ebben a hónapban a három százalékot is meghaladhatja a pénzromlás üteme

Elsősorban az üzemanyagok drágulása miatt növekedtek az év ötödik hónapjában a fogyasztói árak.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékkal nőttek – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal nőttek 2017 azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az áprilisival megegyező, 2,4 százalék volt májusban is. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és a járműüzemanyagok ára nőtt. Az élelmiszerek átlagosan 3,8 százalékkal drágultak. Májusban az üzemanyagok egyetlen hónap alatt 4,2 százalékkal drágultak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője a távirati iroda beszámolója szerint elmondta: a főcsoportok többségénél az áremelkedés üteme mérséklődött áprilishoz képest, a maginfláció stabil, a növekvő bérköltségek hatása a szolgáltatások nagy részénél kevésbé jelent meg. Az üzemanyagok esetében viszont a bázishatás is jelentős. Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: várakozásuk szerint júniusban akár már a három százalékot is meghaladhatja az inflációs mutató, bár ez nagy mértékben függ attól, hogy miként változik az olaj világpiaci ára, és hogyan alakul a forint árfolyama. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője közölte, az őszi hónapoktól kezdve azonban ismét várható egy kisebb infláció-lassulás – feltételezve, hogy a mostani kisebb olajár-sokk az év második felében nem folytatódik tovább. A jegybank inflációs célja a következő év első negyedévében érhető el.

Mint azt a Statisztikai Hivatal közölte, áprilisban a külkereskedelmi mérleg többlete 536 millió euró – körülbelül 170 milliárd forint – volt, ami elmaradt az elemzői várakozástól.