Gazdaság

Megszerették a vevők a paneleket

Egy jól beárazott lakótelepi ingatlan értékesítési ideje mindössze hetekben mérhető, Gazdagréten pedig meg sem hirdetik a lakásokat, mert ismerősi körben találnak új gazdára

Az ingatlanközvetítők szerint a panellakások azok, amelyeknek kiemelkedően nagy most a forgási sebességük, azaz könnyű őket eladni, és akad is rájuk bőven vevő. Az áraik emiatt még mindig felfelé araszolnak.

panel 20190304
A panelprogramos házak adottságai már a téglaépítésűekkel vetekednek (Fotó: MH)

Úgy tűnik, hogy a vevők mára megszerették a paneleket, és talán nemcsak azért, mert árukat tekintve a legkönnyebben elérhetők az átlagemberek számára, hanem azért is, mert praktikusak, könnyen berendezhetők és még a fenntartási költségük is versenyképes. Sok vevő úgy látja, hogy a téglalakások és panelek között még meglévő árkülönbséget semmi sem indokolja, ezért is tolódott el a kereslet a panelek irányába. Egy korszerűen felújított, panelprogramos épület sok esetben már azt a komfortot képes biztosítani, amit egy téglaépítésű társasház. Több ingatlanközvetítő hálózatnál is úgy látják, szinte minden budapesti kerületben tovább emelkednek a panellakások árai, szemben a családi házakkal vagy épp a téglaépítésű lakásokkal.

Ráadásul a nagy kínálat és a könnyű összehasonlíthatóság miatt az értékesített paneleknél mindössze jelképes maximum pár százezer forint alku jellemző. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne fordulnának elő jelentős túlárazások. Ezeket azonban könnyebben kiszúrják a vevők, mint a családi házak piacán. Egy jól árazott panellakás értékesítési ideje hetekben mérhető, de arra is bőven akad példa, hogy néhány nap alatt elkel egy ingatlan. Miközben bizonyos területeken, például egy-egy lakótelepen jelentős az ingatlanpiaci mozgás, máshol nem történik semmi – kommentálta lapunknak küldött közleményében Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője, aki szerint a kereslet még mindig egyre inkább a relatíve olcsóbb panellakások irányába tolódik.

Dél-Budán a keresett környékek közé tartozik egyébként Kelenföld vagy Budafok. Gazdagrét ugyanakkor presztízskörnyéknek számít, ahol a magas árak ellenére olyannyira nagy a kereslet a lakások iránt, hogy gyakorlatilag rokoni, ismerősi körön belül adják-veszik őket, és meg sem kell hirdetni – tette hozzá Nagy Csaba. A XI. és XXII. kerületekben 5–8 százalékos drágulást mértek a Balla Ingatlannál tavaly. Így a kelenföldi lakótelepen egy átlagos, kétszobás panellakás eladási négyzetméterára jelenleg 500–600 ezer forint környékén alakul. Gazdagréten viszont egy háromszobás panellakásért már 37–40 millió forintot kell fizetnie a vevőnek.

De ha Észak-Budán, azaz a III. kerület ingatlanpiacán nézünk körül, akkor is azt látjuk, hogy ma már semmilyen lakást nem kapunk húszmillió forintnál olcsóbban. Még egy másfél szobás panellakás egy tizenöt emeletes házban is többe kerül ennél. És most már felbukkantak a kerületben a negyvenmillió forint feletti panellakás-ajánlatok – hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan III. kerületi és bel-budai irodáinak szakmai vezetője.

Már Békásmegyeren is látni harmincmillió forint feletti hirdetési árakat. Igaz, ez az ár inkább a háromszobás, nagyobb méretű panelekre jellemző. Az is érezhető, hogy míg korábban nem kedvelték ezt a lakótelepet a vevők, mára Békásmegyer felküzdötte magát a vonzónak számító helyek közé. Aminek persze elsősorban az lehet az oka, hogy kicsivel elfogadhatóbbak errefelé a panelárak, mint a III. kerület más részein: az átlag valahol 20–30 millió forint között mozog.