Gazdaság

Megkezdődik az emelt nyugdíjak kézbesítése

A posta tavaly küldött értesítőt a kifizetési dátumokról

Elkezdődik a megemelt összegű nyugdíjak kézbesítése, tegnap banki utalással, január 16-án pedig postai úton kezdik kézbesíteni a juttatásokat. A posta a hónap vé­géig kézbesíti a nyugdíjat azoknak, akik készpénzben kérik.

Idén tavalyhoz képest három százalékkal magasabb nyugdíjat utalnak át, úgy számoltak, hogy ennyi lesz az infláció 2018-ban. Átlagosan bő négyezer forinttal érkezik több az érintettek számlájára havonta, mint a tavalyi évben – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap, Budapesten.

A megemelt nyugdíjak 2,7 millió ember számára jelentenek jó hírt, közte mintegy kétmillióan vannak az öregségi nyugdíjasok. Emellett érinti a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, többek között az árvaellátásban, a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban, az özvegyi járadékban, rokkantsági ellátásban, baleseti járadékban részesülőket.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: Magyarország egy többgenerációs otthon, különböző nemzedékek élnek együtt, s ha nőnek a bérek, javul a gazdaság teljesítménye, akkor fontos, hogy ezt az idősek, nyugdíjasok is érezzék. A parlamenti államtitkár felhívta a figyelmet: 2010 óta nem csak megőrizték a nyugdíjak értékét, de közel tíz százalékkal növelni is tudták azt.

Kiemelte: a nyugdíjak értékének megőrzése mellett többletjuttatásokat is szerettek volna számukra biztosítani, ezt a célt szolgálta a tízezer forintos Erzsébet-utalvány, amelyet tavaly és tavalyelőtt is megkaptak a nyugdíjasok, és ilyen juttatás a nyugdíjprémium is, amelyet először Magyarország történetében 2017-ben utaltak.

A Magyar Posta azok számára kézbesíti a nyugdíjat, akik készpénzben kérik, a kézbesítés évente előre meghatározott menetrend alapján történik. A januárban esedékes, havonta rendszeresen folyósított nyugellátások kifizetését január 16-31. között teljesítik. A posta a jogosultakat a 2017. évi novemberi nyugdíjkifizetéssel egyidejűleg, személyre szólóan értesítette az idei kifizetések napjairól, így az ellátottak számára pontosan ismert, hogy az adott hónapban mikor várhatják a nyugdíjukat. A nyugdíjakat összeghatártól függetlenül házhoz kézbesítik, a kifizetést készpénzben teljesítik – mondta lapunknak Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.