Gazdaság

Megkezdődik a szüret Tokajon

Sárgamuskotály, furmint, hárslevelű a sorrend

Az esős idő ellenére a sárgamuskotály szőlő szedésével várhatóan ma megkezdődik a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. Mint arról az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. a távirati irodát tájékoztatta, az idén hetven-nyolcvanezer mázsa szőlő és mintegy kétezer mázsa aszúszem felvásárlását tervezik, a felvásárlási árakat már a nyár közepén meghirdették. 

tokaj
A csapadékos időjárás nem volt kedvező (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Az úgynevezett prémiumborok előállítására alkalmas szőlő biztosításához szükséges termelési és szüretelési módszerek elterjedéséért a társaság az idén differenciált árazási rendszert vezetett be, ezért a magas minőségű szőlőt szállító termelők munkáját kiemelt felvásárlási árakkal honorálja. Ennek értelmében a Tokaj Kereskedőház Zrt., kategó­rián­ként eltérő felvásárlási árakkal a minél jobb minőségű szőlő szüretelésére igyekszik ösztönözni az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező gazdákat, a legkiválóbb szőlő kiló­jáért 150-250 forintot is fizetnek.

A Tokaj Kereskedőház szeptember 15. és 21. között kizárólag száz százalékban egészséges, fertőzéstől mentes sárgamuskotály szőlőt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron. A furmint és a hárslevelű szőlők szedése a sárgamuskotály-szüretet követően kezdődhet, majd a szüreti időszakot a késői szüretelésű szőlő és az aszúszem felvásárlása zárja.

A társaság tájékoztatása szerint az elmúlt hónapok csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a termelőket.