Gazdaság

Megkérdőjelezhetetlen hazánk átláthatósága

Banai Péter Benő: A magyar költségvetési számokon nehéz fogást találni, ezt látják a nemzetközi hitelminősítők is

Az 57. helyre sorolja az Open Budget Survey friss felmérése a magyar költségvetés átláthatóságát a 115 vizsgált ország közül. Szakértők szerint Magyarország a transzparencia összes objektív szempontjának megfelel.

Banai Péter Benő 20180207
„A büdzsé megfelel az elvárásoknak” (Fotó: Varga Imre)

Szubjektív véleményeket tartalmazó összesítés, egyedi módon határozza meg, mely országokat vizsgál az Open Budget Survey nemzetközi felmérés – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára tegnap az M1-en, arra reagálva, hogy a dokumentum 115 országból hazánkat az 57. helyre sorolta a költségvetés átláthatóságát illetőleg. Az államtitkár megemlítette, hogy a vizsgálatból számos uniós tagország is kimaradt, így Magyarország helyzetét sem lehet egyértelműen megítélni a huszonnyolc tagállam között.

Banai Péter Benő úgy vélekedett, a magyar költségvetési számok területén nehéz fogást találni, hiszen 2011 óta folyamatosan csökken az államadósság, egyre olcsóbb az államadósság finanszírozása. Az NGM államtitkára szerint a felmérés téves állításokból indult ki, a költségvetés átláthatóságáról olyan magyarországi civil szervezet adott információt, amely az elmúlt időszakban rendszeresen tévedett, így a hiányt a GDP három százalékánál többre jelezte, recessziót prognosztizált. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelentést készítő International Budget Partnership nevű szervezetet támogatja a Nyílt Társadalom Alapítvány is, s ez választ ad arra, miért mutattak ki ilyen negatív képet Magyarországról.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, Magyarország finanszírozása stabil, az államháztartási hiány a GDP két százaléka alatt maradt, az államadósság finanszírozási költsége csökken, és ezt látják a nagy befektetők és hitelminősítők is, és nem követik a szubjektív értékítéletet.

Kőrösi István, az Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének főmunkatársa szerint az átláthatóságnak vannak objektív és szubjektív elemei, Magyarország pedig az összes objektív szempontnak megfelel. Ilyen az államháztartás és alrendszereinek felépítése – a központi, az önkormányzati költségvetés, az egészségügyi és nyugdíjbiztosítás és az elkülönített állami pénzalapok –, és tartalma szempontjából hazánk valamennyi uniós és nemzetközi pénzügyi szervezet szokásaihoz alkalmazkodik. Az eredmény hátterében az áll, hogy a transzparenciát nemzetközileg eléggé eltérően értelmezik, szubjektív alapon nyilvánítanak bizonyos részleteket nem áttekinthetőnek. Ez egyértelműen szubjektív szempontok alapján történt, politikai jellegű támadás – szögezte le a szakértő.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom