Gazdaság

Megerősödött a magyar dinnyetermelés

Ötödével nőtt a dinnye termőterülete

Megerősödött, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években, amit az is jelez, hogy a korábbi mintegy 5 ezer helyett ma már 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban.

 Fazekas dinnye

 

A dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést – mondta Fazekas Sándor a földművelésügyi miniszter a magyar görögdinnye promócióját elindító rendezvényen. A magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye 40-50 százalékát külföldön adják el - tette hozzá. A korábbi években a legjelentősebb felvevőpiacok Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Baltikum és Skandinávia voltak.

 

Együnk magyar dinnyét!

 A miniszter kérte az embereket, hogy minél több magyar dinnyét fogyasszanak, mert ez a szántóföldi gyümölcs nemcsak nagyon jó minőségű, hanem egészséges és vitaminokban gazdag.  Kérte a vásárlókat, hogy az itt-ott még fellelhető import dinnye helyett vegyenek magyart. A promóciós akcióhoz több nagy magyarországi áruházlánc is csatlakozott a CBA mellett - fűzte hozzá.

Jó termés várható

Az idén bőven lesz görögdinnye az országban. A belső fogyasztás az elmúlt évek promóciós akcióinak hatására mintegy 20 százalékkal nőtt, A dinnye minősége jó, és várhatóan magyar görögdinnye kerül majd több európai ország fogyasztóinak asztalára az idén júliusban, augusztusban és szeptemberben – mondta ártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta,

 A FruitVeb elnöke az MTI-nek elmondta: a görögdinnye termőterülete 2011-től 2014-ig 4700 hektárról 6000 hektárra nőtt. Ez a nemzeti dinnye programnak és a magyar görögdinnyét népszerűsítő promóciós akciónak köszönhető. Az idei termés fele-fele arányban kerül majd a bel- és külföldi piacra.   Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy Magyarország visszahódítsa korábban elvesztett piacait, és ismét a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre legyen, mint a kétezres évek elején.

Akcióznak az áruházláncok

Veszni látszik annak a négyéves munkának az eredménye, amelyet a kormány, a szakmai szervezet és a dinnyetermelők egyesülete közösen végzett a termelők érdekében – mutatott rá Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke. úgy vélte: a magyar dinnyetermelők támogatásáról szóló konszenzus felborult, mivel egyes áruházláncok akcióznak a dinnyével. Ez pedig a magyar termelők számára káros. A 30-35 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár nem fedezi az előállítás költségeit. A ráfordításokat a legalább 40 forintos felvásárlási ár fedezné - közölte. Hozzátette: semmi nem indokolta, hogy a dinnye árát egyes áruházláncok taktikai okokból levigyék.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az üzletlánchoz a hétvégén érkezett meg az első nagyobb magyar görögdinnye-szállítmány. Ennek köszönhetően megkezdődik a magyar görögdinnye idei szezonja az üzletekben. Az áruházlánc vállalja, hogy innentől kezdve kizárólag magyar görögdinnyét vásárol és forgalmaz - jelentette ki.