Gazdaság

Megemelt támogatási keretet vehetnek igénybe a pályázók

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra visszatérítendő pénz is kérhető

Az Európai Unió által támogatott operatív programokban az idén 330 milliárd forint többletforrásra lehet pályázni az eredeti tervekhez képest, ami további lendületet adhat a magyar gazdaságnak.

11-o
Idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációra visszatérítendő támogatást is igényelhetnek (Fotó: Varga Imre)

Mintegy háromszázmilliárd forinttal emelte meg a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét – közölte tegnap Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Ezzel a 2016 végéig elérhető, a magyar gazdaságot ösztönző pályázati keret több mint 2200 milliárd forintra emelkedett. Rákossy Balázs kiemelte: a GINOP keretében rendelkezésre álló fejlesztési források a gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához járulnak hozzá.

Az államtitkár közölte: az éves keret 296 milliárd forintos növelésével együtt hét új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött a kormány. Így év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. Rákossy Balázs a legjelentősebb változások közé sorolta a GINOP kutatás-fejlesztési támogatása keretösszegének megemelését. Az előzőhöz képest ugyanis 180 milliárd forinttal több, összességében 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig. Újdonság, hogy idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek.

A napokban három további operatív program módosított éves fejlesztési kerete jelent meg, amelyek szerint összesen harmincmilliárd forinttal több uniós forrás áll majd a pályázók rendelkezésére idén – számolt be a Portfolio. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) esetében a felhívások nevében, kódszámában, keretösszegében és a tervezett meghirdetés dátumaiban következett be változás, továbbá kiegészülnek új pályázati felhívásokkal. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) esetében a teljes éves fejlesztési keret módosult. A VEKOP-ra eredetileg szánt keretösszeg eddig 113 milliárd forint volt, ami 16,1 milliárd forinttal emelkedett az idei évben. Eredetileg a KÖFOP 2016-ra jutó keretösszege négyszázmilliárd forint volt. A módosítás után 12,9 milliárd forinttal emelték meg az éves fejlesztési keretet. A MAHOP-ban eredetileg négy prioritást határoztak meg 15,38 mil­liárd forintos keretösszeggel, a mostani módosítással ez az összeg 16,05 milliárdra módosult.