Gazdaság

Máris indulhat a V4-ek kampánya Kínában

Áttörés előtt állhat a visegrádi „márka” a keleti nagyhatalom tudatában: térségünk dinamikus gazdasági növekedése és stabilitása sokat nyomhat a latban

Sanghaji topegyetemen adott elő a magyar jegybankelnök a Kína és a visegrádi szövetség országainak gazdasági kapcsolatairól.

Kapcsolat a két növekedési motor között címmel tartott előadást Matolcsy György egy sanghaji gazdasági körút keretein belül – tudta meg lapunk a Európa Kapuja V4–Kína Egyesület elnökétől. Tóth Gábor elmondta: a FUDAN Egyetemen tartott előadással gyakorlatilag az „Orbanomics” – az Orbán Viktor nevével fémjelezett, s egyébként jelentős részben a jelenlegi jegybankelnök találmányaként számon tartott unortodox gazdaságpolitikai megközelítés brandingje, márkateremtése kezdődhetett meg Kínában. Tóth hozzátette: a jegybankelnök nem véletlenül nem a 16+1-es felosztás szerint beszélt térségünkről. A Kína által kitalált, szélesebb értelemben vett kelet-közép-európai térségnek ugyanis nincs közös identitása, és gazdasági szempontból is rendkívül nagy a különbség például Csehország és Albánia között.

Viszont az említett unortodox modell kezd egyre inkább a V4-es brand részévé is válni, úgy, mint a biztonságpolitikai, illetve a határok fizikai és kulturális védelmével kapcsolatos megfontolások – ez a márka pedig Európában már jól ismert, bejáratott márka, közös, sok százéves múlttal megalapozott, erősebb identitás, mint a lebegő határok brüsszeli víziója – tette hozzá Tóth, aki szerint egyre kézzelfoghatóbb valóság, hogy, amiként Kína az ázsiai növekedés motorja, úgy a V4-ek és közülünk a négy százalék fölötti GDP-növekedést mutató hazánk Európáé. Matolcsy előadásának másik főszereplője – a házigazda egyetem rangos professzora, az európai tanulmányokkal foglalkozó központot vezető Ding-Csun – nyilván nem léphetett ki a Kína által megalkotott tizenhatos keretből, ettől függetlenül az esemény alcíme – Kína és a V4-ek jelenlegi helyzete és az együttműködés lehetőségei – mutatja, hogy a V4-brand a kínai fejekben is egyre markánsabban jelen van. Tóth szerint a hosszú távon gondolkodó kínaiaknak egyébként kifejezetten pozitívan csengett Orbán részéről, amikor közölte, hogy hosszú távra tervez. A V4 kínai népszerűsítésének pedig, tette hozzá Tóth, az első sarokköve lehet Matolcsy sanghaji előadása.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom