Gazdaság

Marad az eddigi túlórakeret a hazai áruházláncoknál

Három meghatározó élelmiszerlánc a jelenlegi munkaidőkeretet tartja elfogadhatónak, és két nagy autógyár sem tervez változást az eddigiekhez képest

Sem a CBA, sem a Spar, sem a Tesco nem kívánja átlépni a túlóratörvényben rögzített időkeretet. A Mercedesnél termelési okok miatt jellemző, hogy a munkavállalók részére túlórát rendelnek el. Mindegyik cégnél továbbra is a jelenlegi rendelkezés marad érvényben.

pekseg
A legtöbb cég nem kívánja átlépni a törvényben rögzített időkeretet (Fotó: Hegedüs Róbert)

Megállapodott tegnap a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a vezetése az idei bérekről. A megegyezés értelmében a cégek munkavállalóinak jelentős része magasabb fizetést kap az idei évtől, ugyanakkor a vállalatnál érvényben lévő Kollektív Szerződés túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó szabályai nem változnak – tájékoztatta lapunkat a Spar. A cég jelenleg 13 ezer munkavállalót foglalkoztat, és a garantált bérminimum, illetve a minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is jelentős béremelést tesz lehetővé munkatársai számára, amelyet továbbra is kiegészít saját hűségprogramjának juttatási elemeivel. A munkaerőpiac által leginkább érintett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint az év elejétől.

Maczelka Márk kommunikációs vezető elmondta, a Spar 2017-ben tízmilliárd forint értékű bérfejlesztést valósított meg. Ez a szám tavaly elérte a kilencmilliárd forintot, idén pedig további 7,5 milliárd forinttal egészül ki. A béremelést a cég kizárólag saját forrásból valósítja meg – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Hangsúlyozta azt is, hogy továbbra is érvényben marad a túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó rendelkezésük, amely háromszáz órában maximalizálja az elrendelhető túlóra mennyiségét, és négy hónapban a munkaidőkeret mértékét.

A szakszervezetekkel egyetértésben a vállalat ezen nem kíván változtatni. Kiemelte: reagálva az aktuális munkaerőpiaci helyzetre, a vállalat jelentős erőfeszítéséket tett munkavállalói megtartása érdekében. A tavalyi intézkedések eredményeképpen a cég fluktuációs rátája egy év alatt hat százalékponttal csökkent, jelenleg közel 26 százalék.

A KASZ tegnap azt közölte, hogy a nettó százezer forintos készpénzes juttatást is módosítással ugyan – éves szinten bruttó 120 ezer forintos készpénzes juttatásként – de sikerült megőrizni. Emellett megmarad a 13. havi jutalom is. A Tesco Global Áruházak Zrt. is arról adott hírt a sajtóban, hogy 16 ezer munkavállalója esetében nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett négyszáz órás munkaidőkeretet. Lapunk érdeklődésére Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója elmondta: franchise rendszergazdaként nincs olyan információjuk, hogy bármelyik hálózatukhoz csatlakozó franchise partnerük be kívánná vezetni a négyszáz órás túlórakeretet. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár illetékese lapunk érdeklődésére közölte, hogy termékeik világszerte nagyon kedveltek és keresettek, így az üzemek tavaly is teljes kihasználtsággal működtek.

Termelési okból előfordul, hogy a munkavállalók részére túlórát rendelnek el. Ezt minden alkalommal a kollektív szerződésben meghatározott folyamatnak megfelelően és a maximális havi keret betartásával teszik. Közölték, a túlórák esetében a munkavállalók a Munka törvénykönyve előírásainak megfelelő pótlékokban részesülnek havi elszámolás alapján. A győri Audi Hungaria Zrt.-nél később ígértek választ megkeresésünkre. Achim Heinfling az igazgatóság elnöke tavaly év végén a sajtóban azt nyilatkozta, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetéseken a cég vezetésének nem volt kérése a kormány felé. Túlórakeretről vagy konkrét számokról nem beszéltek a magyar kormány képviselőivel – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom