Gazdaság

Manapság sem álom a kiút a mamahotelből

Akik házasságot és gyermekvállalást terveznek, állami támogatással vehetnek saját otthont

A dráguló lakások és albérletek miatt a legnehezebb helyzetben az első lakásuk megszerzését tervező fiatalok vannak. A szülőkkel együtt éléssel és így az albérleti díj megtakarításával 4–5 év alatt tudja összehozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez szükséges önrészt egy fiatal.

Az elmúlt évek lakáspiaci változásai nehéz helyzetbe hozták azokat a fiatalokat, köztük egyetemistákat, pályakezdőket, akik az első lakásuk megvásárlását tervezik. Ha nincsen saját lakásuk, és a családtól sem kaphatnak többmilliós segítséget, akkor a lakásvásárláshoz szükséges hitel önrészének előteremtése is nehézkes. Az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy egy fiatal vagy egy fiatal pár mennyi idő alatt takaríthat meg akkora összeget, amellyel már belevághatnak egy kis – maximum negyven négyzetméteres – lakás megvásárlásába. A jelenlegi szabályok szerint az ingatlan értékének legalább húsz százalékával kell rendelkeznie annak, aki hitelre szeretne vásárolni.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint már a 2011-es népszámlálás idején is minden harmadik 20–39 éves fiatal mamahotelben lakott, ami több mint 200 ezer embert érintett. Azóta pedig még inkább kitolódott az önállósodás átlagéletkora, ami részben a 4–5 éve tartó lakásdrágulásnak is köszönhető. A már keresettel rendelkező fiatalok a megspórolt bérleti díjból viszont összegyűjthetik a lakásvásárláshoz szükséges önrészt. Az Ingatlan.com adatai szerint az olcsónak számító, maximum negyven négyzetméteres kiadó lakásokért Budapesten százezer forint bérleti díjat kell fizetni, a hasonló kategóriába tartozó eladó lakások átlagára pedig 21,6 millió forint volt.

Az Ingatlan.com becslése szerint Budapesten átlagosan, a feltételezett tízszázalékos éves lakás- és bérleti díj emelkedését is figyelembe véve 43 havi bérleti díj megtakarításával jöhet össze egy olcsóbb garzonhoz szükséges önrész. Tehát legalább 3,5–4 év szükséges a fővárosban élő fiataloknak az önállósodáshoz, ha az el nem költött lakbér összegét félre tudják tenni. Ha egy fiatal párról van szó, és az egyik szülőnél laknak a lakásvásárlásig, akkor a takarékoskodásra fordított idő akár a felére is csökkenthető. Akik pedig házasságot és gyermekvállalást terveznek, azok az állami támogatások kihasználásával juthatnak könnyebben lakáshoz. A többi nagyvárosban is hasonló a helyzet: Debrecenben és Szegeden ötévnyi, Győrben és Veszprémben négyévnyi, Pécsen és Miskolcon pedig kevesebb mint háromévnyi olcsóbb lakbért kell félretenni egy olcsóbb garzon lakáshiteléhez szükséges önerőhöz.