Gazdaság

Makrogazdasági adatokat várunk az eurózónából és az Egyesült Államokból

Hétindító. Részletes inflációs elemzést tesz közzé a jegybank

Ezen a héten ismét kamatdöntő ülést tart a jegybank, az irányadó rátát illetően viszont nem lesz változás. A héten nyilvánosságra kerülő nemzetközi adatok viszont az amerikai és az európai központi bankok döntéseit befolyásolják.

Az eurózónában és az Egyesült Államokban is lényeges makrogazdasági adatok lesznek nyilvánosak ezen a héten. Az amerikai statisztikai hivatal csütörtökön teszi közzé a tavalyi negyedik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) végleges adatait, és ez alapjaiban határozhatja meg az idei gazdasági folyamatokat. Mint azt Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője lapunknak elmondta, ebből világosan kiderül, hogy milyen szerkezetben növekedett és erősödött az amerikai gazdaság tavaly, vagyis a belső fogyasztás és a szolgáltatási szektor erősödése mennyire befolyásolta a növekedést. Mindez leginkább az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank–rendszer, a Federal Reserve (Fed) további kamatdöntéseire lehet hatással. Mint ismert, a Fed március közepén 0,25 bázisponttal 0,75-ről egy százalékra emelte az irányadó kamatot, Ürmössy Gergely szerint pedig a piac azt várja, hogy idén még két alkalommal lesz kamatemelés. Abban az esetben viszont, ha az eredmények azt mutatják, hogy a belső tartalékok révén is erősödött az amerikai gazdaság és a belső fogyasztás, ez azt vetíti előre, hogy a Fed kamatot emel. Ugyancsak a Fed döntéseire lehet hatással a pénteken megjelenő amerikai PCE inflációs mutató. Ez azért fontos, mert irányadó inflációs mutatóként, illetve a döntéseikor a Fed ezt veszi figyelembe.

Az eurózónáról inflációs adatot tesz közzé az Eurostat pénteken. Ez az Európai Központi Bank (EKB) döntéseire lehet hatással: ha ugyanis az inflációs adatok azt mutatják, hogy az eurózóna gazdasága erősödik, a tervezettnél korábban emelhet kamatot a központi bank, és az eszközvásárlási programja idén decemberig biztosan folytatódik. Piaci várakozások szerint egyébként az EKB 2018-ban állítja le ezt a programját.

Kedden tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az alapkamatot illetően biztos, hogy nem lesz változás, hiszen a jegybank nem készül erre, a legfontosabb viszont az lesz, hogy a három hónapos jegybanki betétekre szabott korlátozás hogyan változik. Ürmössy Gergely közölte: várakozásaik szerint június végére a 750 milliárd forintos korlátozás ötszázmilliárd forintra csökken, a maradék 250 milliárd forintnak viszont helyet kell találni. Szintén kedden teszi közzé az MNB legfrissebb GDP- és inflációs előrejelzéseit a következő két évet illetően. Csütörtökön pedig ennél részletesebb elemzést is közöl a jegybank, mégpedig olyan formában, hogy a következő negyedévekben szerkezetükben hogyan alakulnak a gazdasági mutatók. Vagyis például a gazdasági növekedéshez miként járul hozzá a beruházás és a belső fogyasztás.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán a februári munkanélküliségi adatokat teszi közzé. Januárban 4,3 százalékos volt a munkanélküliség itthon, az Erste elemzői szerint ez februárban 4,2 százalékra csökkenhet. Ürmössy Gergely szerint egész évben jellemző lesz az alacsony munkanélküliség, amely négy százalék körüli szintre csökkenhet. Pénteken a statisztikusok nyilvánosságra hozzák jelentésüket a kormányzati szektor tavalyi, negyedik negyedéves egyenlegéről és a februárra vonatkozó ipari termelői árakról.