Gazdaság

Magyar javaslat került napirendre

Több tagállam egyetért hazánkkal abban, hogy az új piaci szereplőknek számító digitális cégeknek is adózniuk kellene

Az új piaci szereplőknek számító digitális pénzügyi szolgáltatók egységes szabályozásáról, valamint a Gazdasági és Monetáris Unió mélyítéséről is szó volt az Ecofin pénteki informális ülésén, Tallinnban – közölte lapunkkal Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

Az uniós pénzügyminiszterek pénteki munkaebédjükön a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) további mélyítéséről szóló dokumentumokról tárgyaltak Tallinnban. A jelenleg asztalon lévő javaslatokról Hornung Ágnes elmondta, hogy a GMU-ra vonatkozó kötelező előírásoknak kizárólag az euró­zónára kell korlátozódniuk, de a döntéseknek az EU27 szintjén kell megszületniük. Az államtitkár hozzátette, hogy az erre vonatkozó bizottsági felvetéssel szemben a magyar álláspont szerint az európai szemeszter fő témájának a gazdaságpolitikának kell maradnia, a szociális típusú szakpolitikai ajánlásokat külön kell kezelni.

Az észt elnökség a fintech cégek pénzügyi piacokon történő térnyeréséről és hatásairól készített vitaindítója, valamint a Bruegel Intézet elemzése is téma volt a péntek délutáni informális Ecofin-ülésen. Az új piaci szereplőknek számító fintech cégek és az általuk nyújtott szolgáltatások megváltoztatják a pénzügyi szektor működését. Ennek a folyamatnak számos veszélye is van, amelyek feltárása és az ezekre adandó válaszok megtalálása a közeljövő nagy kihívása lesz – emelte ki Hornung Ágnes. Fontos, hogy a szabályozás egyenlő feltételeket teremtsen, teret adjon a versenynek, de megfelelő fogyasztó- és adatvédelmi intézkedéseket tartalmazzon.

A szombati ülésnapon az Európai Unió észt elnökségének a digitális szolgáltatást nyújtó nemzetközi óriás­vállalatok megadóztatásáról szóló javaslata volt napirendben. Hazánk tavaly már benyújtott egy javaslatot a digitális vállalkozások forrásadóztatására, amelyet most több tagállam szorgalmaz, valamint magyar részről már tavaly felvetettünk egy, a közös behajtási mechanizmusra irányuló elképzelést is – emlékeztetett az államtitkár. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a digitális adózás kérdésében globális megoldást kell találni ahhoz, hogy az online szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok is ugyanúgy adózzanak.