Gazdaság

Lesz-e új magyar légitársaság?

Széles Gábor megszólalt az ügyben

Már kifizette a sármelléki reptér árát, így hivatalosan is Széles Gábor cégéhez kerül a regionális légikikötő üzemeltetése. A fejlesztések hamarosan elindulnak, amelyek a gyógyidegenforgalmat és a golfturizmust egyaránt szolgálják majd, hiszen a jövő nyáron nemzetközi csúcsszínvonalat jelentő golfpálya nyílik a szomszédos Zalacsányban.

Széles Gábor Sármelléki Repülőtér előtt
Fotó: Kövesdi Andrea, Magyar Hírlap)

A korábban ígért 600 milliót megfejelve 700 millió forintot fizetett a sármelléki repteret üzemeltető két cég vagyonelemeiért Széles Gábor. Az ismert nagyvállalkozó felszámolás alatt lévő cégektől vásárolt, így tulajdonképpen új tulajdonoshoz került a Hévíz-Balaton Airport. Széles Gábor a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy az elmúlt napokban befejeződött a leltár és az eszközök átadása. Az üzemeltetésre jelenleg Hévíz város önkormányzatának van élő vagyongazdálkodási szerződése Sármellék és Zalavár önkormányzataival.

Az elképzelések szerint a repteret üzemeltető Hévíz-Balaton Airport Kft.-ben továbbra is részt vesz az eddigi egyedüli tulajdonos hévízi önkormányzat, mivel 49 százalékos résztulajdonos marad. Széles Gábor cége a SGH Aviation Hungary Kft. szintén ugyanilyen részben lesz tulajdonos, míg a Zalavári önkormányzaté lesz 2 százalék.

Papp Gábor Hévíz polgármestere a Napi.hu-nak elmondta, hogy az önkormányzat alakuló közgyűlését követően azonnal megindulnak a hivatalos tárgyalások Széles Gáborral. A város turizmusában meghatározó szerepet játszik a reptér, így a fejlesztés közös érdekük. A városban idén 1,1 millió vendéget köszöntenek, ám egyelőre kevesebb, mint 5 százalékuk veszi igénybe az egykori sármelléki repteret.

Az üzemeltető cég után reptér melletti területeket is megvásárol Széles. A 200 hektáros területre elővételi joga van Szélesnek 1 milliárd forinton meghatározott értéken, de ezt csak fokozatosan vásárolná meg a Videoton résztulajdonosa. Még idén egy 17 hektáros "parcellát" vesz meg 70-75 millió forintért, a vételár a két szomszédos önkormányzat kasszáját gyarapítja.

Ezen a területen a repüléshez kapcsolódó beruházásokat indítanak hamarosan. Széles karbantartó bázist, festőműhelyeket említett, de elképzelhető, hogy légitársaságok itt tárolnák ideiglenesen forgalomból kivont gépeiket. A végcél az, hogy a Hévíz-Balaton Airport egy úgynevezett minihub legyen, ahol kisebb flotta vagy flották állomásoznak. „Nem saját légitársaságról van szól - cáfolta a korábbi híreket Széles - mert egy három gépes miniflotta üzembe állítása is 100 millió euróba kerülhet. Ugyanakkor befektetői érdeklődés tapasztalható egy ilyen flotta hévízi állomásoztatása iránt”. Széles Gábor 3-5 éves fejlesztési tervet készíttetett, amelyet a tervek szerint a reptér üzemeltető cégben levő társakkal, vagyis az önkormányzatokkal egyeztetve valósít majd meg.

A hévízi gyógyfürdőhely vonzerejét egy 160 hektáron elterülő golfpálya is erősíti majd. A Széles tulajdonában levő zalacsányi kastélyhotelhez kapcsolt pálya már 60-70 százalékban kész, az avatásra jövő nyáron egy nemzetközi verseny keretében kerül sor. A golfparadicsom egy tizennyolc lyukas pályának, golf falunak és klubháznak ad majd otthont. A teljes beruházás nagyságrendje 120-160 milliárd forint, amelyhez nem kíván hitelt felvenni a tulajdonos. A klubház építése - ez önmagában 800 millióba kerül - már elkezdődött és az avatásra befejeződik. A hatszáz lakóegységes faluban házak, apartmanok lesznek, ezek előértékesítése is kezdődik hamarosan.

Pilótafülke Sármellék
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom