Gazdaság

Lényeges a tojásokon levő kód

A sonkák közti tájékozódást a termék címkéjén található megnevezés segíti

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon, ezért nagybevásárláskor érdemes átnézni a jelölésüket, hogy az ünnepen jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojásokon szereplő kód első három karakterére érdemes figyelni: az első számjel a tartási technológiára utal (0 – biotartás, 1 – szabad tartás, 2 – mélyalmos, 3 – ketreces technológia), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ.

A sonkák közti tájékozódást pedig a címkén található megnevezés segíti. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis közvetlenül juttatják a pácolók az aromát a készítménybe.