Gazdaság

Lázár János: Nem élhet az ország Brüsszel kegyelemkenyeréből

Átcsoportosítanák az EU-s fejlesztési forrásokat

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a fejlesztési forrásokat a Dunától keletre, illetve az ország déli részébe szükséges átcsoportosítani. A politikus közölte, erős gazdaságra van szükségünk, amely versenyképes, és exportra termel, elsősorban nem az uniós támogatásban kell bíznunk.

 Lázár János 20141013Lázár János (Fotó: Csudai Sándor)

Dél-Baranyában, Kelet-Békésben, Észak-Borsodban súlyos gazdasági és társadalmi feszültségek vannak, míg Budapest és Győr környéke sok tekintetben már elérte az uniós fejlettségi átlagot – fogalmazott a Vasarhely24.hu-nak a miniszter. A fideszes képviselő saját választókörzetéről elmondta, Makó és Hódmezővásárhely térsége ellentmondásos terület. Az uniós források Magyarország bizonyos területein már nem hoznak jelentős változást, de Makón, Vásárhelyen és a térségben igen. A miniszter kitért arra is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által kezelt gazdaságfejlesztési források között 1200 milliárd forint a területi felosztású keret. Ebből Hódmezővásárhely – ha olyan tagok alkotják a képviselő-testületet, akik képesek jó programot felmutatni –, akár 15 milliárd forinttal is részesedhet.

A politikus kifejtette, nincs garancia arra, hogy 2020 után az Európai Unió visszaosztási rendszereket működtet. Az uniós források ma jelentősek Magyarország fejlesztésében. „Ha kivonnánk a magyar gazdaságból azokat a pénzeket, amelyeket az elmúlt hét évben kaptunk, egészen kritikus lenne a helyzet. Tudni kell azt is, hogy ez nem az unió pénze, azzal arányos, amit befizetünk a közös kasszába, és amit a multinacionális vállalatok kivisznek az országból” – mondta. Hozzátette, ez a rendszer 2020 után feltehetően már nem lesz fenntartható. Az ország azonban a következő hét évben jól jár, mert az agrár-, a fejlesztési vagy éppen a szociális támogatásokat tekintve sikeresen tárgyalt.

Lázár János szerint ahhoz, hogy az ország 2020 után is élvezhesse az uniós tagság előnyeit, erős gazdaságra van szüksége, amely versenyképes, exportra termel, jelentős munkaerőt köt le, és képes felhasználni a kutatásfejlesztés, az innováció eredményeit. „Nem az uniós támogatásban kell elsősorban bíznunk, hanem erős gazdaságra kell támaszkodnunk. Az országnak kell erősnek lennie, nem élhet Brüsszel kegyelemkenyeréből” – hangsúlyozta a miniszter.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom