Gazdaság

Komoly bajba jutottak a görög adósok, akik nem fizetik a számlát

A kormány a nyomás ellenére sem hajlandó családok ezreit az utcára tenni

Görögországnak nincs vesztegetnivaló ideje, azonnal teljesítenie kell a harmadik pénzügyi mentőcsomagban vállalt kötelezettségeit.

Ciprasz 20151026
A lecke adott Cakalotosz pénzügyminiszternek és Ciprasz miniszterelnöknek (Fotó: Reuters - Michalis Karagiannis)

A legfontosabb feladat jelenleg a program megvalósítása, illetve az első felülvizsgálat sikeres lezárása, mert ettől függ a következő, kétmilliárd eurós részlet átutalása – közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke a To Vima című görög újság tegnapi számában. A Brüsszelben a keményvonalasak táborába sorolt lett politikus a távirati iroda beszámolója szerint ma érkezik Athénba, hogy megbeszélést tartson Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, Evklídisz Cakalotosz pénzügy- és Jeórjiosz Sztathakisz gazdasági miniszterrel. Ciprasz múlt pénteken leszögezte: országa kész teljes mértékben teljesíteni a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomagban vállalt kötelezettségeit, de nem hajlandó tömegesen kilakoltatni a jelzáloghiteleik fizetésére képtelen családok ezreit és elárverezni ingatlanjaikat. Bár nyíltan nem mondta ki, a görög kormányfő ezzel a nemzetközi hitelezőkkel való nézeteltérésre utalt. A hitelezők képviselői a héten tárgyaltak Athénban, és egyebek között nem tudtak dűlőre jutni a nem teljesítő banki hitelek behajtásával kapcsolatos mechanizmusok kérdésében.

Görögországban a nem teljesítő hitelek aránya 35,6 százalékra emelkedett az első negyedévben. A több éve tartó recesszió és a magas munkanélküliség eredményeként sokan nem tudják törleszteni banki hiteleiket. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a görög bankok tőketartalékai lemorzsolódtak. A görög kormány ragaszkodik ahhoz, hogy megvédje a kétszázezer euró értékű alatti lakások bajba jutott tulajdonosait.

A hitelezők viszont lejjebb vinnék az értékhatárt 120 ezer euróra, ami azonban a jelzáloghitelesek mindössze 17 százalékát érintené. Valdis Dombrovskis ismét leszögezte, hogy szó sem lehet arról, hogy Görögország elveszítse euróövezeti tagságát. „Meggyőződésem, hogy a reformok pontos végrehajtásával és a közösségi pénzek hatékony felhasználásával Görögország az euróövezet virágzó tagja lehet” – hangoztatta a bizottsági alelnök.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom