Gazdaság
Kiváló minőségűek a parázsra kerülő halak, húsok és sajtok
Az áfacsökkentés hatása is megmutatkozik

Hozzátette, míg korábban a szabadtéri főzés jellemzően szalonnasütésből és bográcsozásból állt, napjainkban már Magyarországon is divatba jött a grillezés, amelynek szezonja jellemzően májustól augusztus-szeptemberig tart. A grillezéshez használható termékek legnagyobb részét a grillhúsok (köztük halak is) adják, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is. A grillezéshez használt húsok fogyasztására pozitívan hat az áfacsökkentés. A NAK elnöke kiemelte, a magyar termékek kiváló minőségűek, megfelelően ellenőrzöttek, a fogyasztó a hazai termék vásárlásakor az élelmiszer-gazdaságot és a termelői szektort is segíti.
Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója elmondta, a vásárlók a termékek közül grillezéshez jellemzően a baromfiak mellét és combját használhatják fel. Csorba szerint a boltokban kapható előre ízesített grillezésre alkalmas baromfitermékek 95 százaléka magyar termék.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke arra mutatott rá, hogy Magyarországon az éves halfogyasztás fejenként hat kilogramm, míg az Európai Unió átlaga eléri a 23-24 kilót. A szervezet elnöke szerint az édesvízi halak közül a pontyot, a harcsát, az afrikai harcsát, a keszeget és a fogassüllőt érdemes grillezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől már a halak áfakulcsa is öt százalékra csökken.