Gazdaság

Kiszámíthatóbbá vált a gazdálkodás

Hét év alatt ötven százalékkal nőtt az agrárkibocsátás

A mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben emelkedett, 2017-ben megközelítette a 2600 milliárd forintot – mondta tegnap Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Felhívta a figyelmet, a magyar mezőgazdaság növekedése az első háromban volt az Európai Unióban a 2010 és 2017 közötti időszakban. A mezőgazdasági kibocsátás 2017-ben 2534 milliárd forint volt, hét év alatt folyó áron ötven százalékkal, változatlan áron 25 százalékkal bővült. Kiemelte, a kormány széles eszköztárral, célzott szakpolitikai intézkedésekkel járult hozzá a kedvező folyamatokhoz. Hangsúlyozta, a megnövelt agrártámogatások termelési és jövedelembiztonságot nyújtanak a gazdálkodóknak,és ösztönzik a beruházásaikat, a kedvezményes hitelek javítják a finanszírozási feltételeket, a továbbfejlesztett kockázatkezelési rendszer kiszámíthatóbbá teszi a gazdálkodást. A nemzeti támogatásokra fordítható összeg a 2010. évi ötvenről 2017-re 96 milliárd forintra emelkedett. A baromfi- és sertéságazat támogatása a 2010. évhez képest háromszorosára növekedett: a baromfi négymilliárd forintról 13 milliárd forintra, a sertés hatmilliárd forintról 17 milliárd forintra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom