Gazdaság

Kissé lassúbb tempóra vált Kína gazdasága

Az árak némi emelkedésére, a gazdasági növekedés lassulására és a tavalyinál több munkahelyre lehet számítani Kínában ebben az évben.

Kínában idén minimálisan lassul a gazdasági növekedés tavalyhoz képest – jelentette be az ázsiai ország miniszterelnöke az Országos Népi Gyűlés (parlament) tegnap kezdődött ülésszakán. Li Kö-csiang elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt. A kormányfő azt mondta, hogy az idei GDP-növekedés „6,5 százalék körüli lesz”. Tavaly a kínai gazdaság 6,7 százalékkal, huszonhat éve a legkisebb ütemben nőtt. A kormányfő azt mondta, Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező mind nagyobb bizonytalanság mérséklésére. Li Kö-csiang rámutatott arra, hogy a deglobalizáció és a protekcionizmus egyre nagyobb teret nyer, ami hatalmas kivívás a kínai gazdaságnak.

Idén a fogyasztói áremelkedés három százalék lesz a tavalyi két százalék után. A kormányfő bejelentette, hogy 11 millió új munkahelyet teremtenek, egymillióval többet a tavalyinál és hogy a munkanélküliséget a váro­sokban 4,5 százalékon akarják tartani. A kínai miniszterelnök a mintegy 2900 küldött előtt arról is beszélt, hogy a bruttó hazai termékhez mért államháztartási hiány tavalyhoz képest az idén is három százalék lesz. Konkrét számokban ezt azt jelenti, hogy a deficit 345,16 milliárd dollárt tesz ki, 29 milliárd dollárral lesz magasabb 2016-hoz viszonyítva. A miniszterelnök jelezte továbbá, hogy a kormányzati kiadásokat idén öt százalékkal lefaragják. Li Kö-csiang bejelentette azt is, hogy folytatják a nehézipar visszaszorítását és a veszteségesen működő állami cégek felszámolását.