Gazdaság

Kiemelt szerep jut a színvonalas agrárképzésnek

Fontos a gazdák és az iskolák együttműködése

Nagy mértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától és az oktatás minőségétől a hazai mezőgazdaság versenyképessége – hangsúlyozta tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti megállapodás aláírásán Nagykátán, a Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában.

Olyan összefogást erősítettek most meg a májusban kötött partnerségi keretmegállapodás után, amelynek célja, hogy a gyakorlatorientált iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli középfokú agrárszakképzés növelje a térségben működő agrár-, és élelmiszer-gazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek versenyképességét – tette hozzá.

A miniszter szerint a cégekkel, a kamarával, a gazdaszervezetekkel és a termelőkkel azért fontos együttműködni, hogy a beiskolázási mutatók javuljanak, és korszerű gyakorlati képzésben részesüljenek a diákok.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt négy évben a nemzetgazdaság húzóágazata a mezőgazdaság volt, 2016-ban 2,2 százalékos volt a nemzetgazdaság növekedése, és ennek egyötödét a vertikum adta. Kitért arra, hogy a Környezet és energia operatív programból (Keop) a nagykátai oktatási intézmény 240 millió forint támogatásban részesül, az összeget energetikai fejlesztésére, hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére fordítják. Reményei szerint a fejlesztések folytatódnak, és a régi kollégiumot is felújítják.