Gazdaság

Kiemelt a közétkeztetés

A hagyományos és magyaros ételek nem egészségtelenek

A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetés területére, amit az is jelez, hogy az elmúlt két évben a közétkeztetést ellenőrző és ösztönző több program is elindult – mondta tegnap a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Zsigó Róbert a Hungast Hazai élelmiszerek a magyar közétkeztetésben című konferenciáján emlékeztetett: a szaktárca a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2015 őszén indította el a minőségvezérelt közétkeztetés elnevezésű programot, ami közvetlenül a közétkeztetőket célozta meg, de közvetett módon és tudatosan már a beszállítóikat is. Mint közölte, a minőségvezérelt közétkeztetés négy alapelvet szeretne érvényesíteni. Tudatosítani a fogyasztókban, hogy a hagyományos és magyaros ételek nem egészségtelenek, ha megfelelő alapanyagokból és hozzáértéssel készítik el azokat.

Továbbá vissza kívánják szoktatni az embereket a terített asztalhoz, felhívva a figyelmüket arra, hogy az étkezéshez teremtsék meg a kulturált és nyugodt körülményeket, élvezzék újra a minőségi ételek ízét. Fontos cél az is, hogy a rövid ellátási láncon keresztül kerüljenek be a helyi agrártermékek a közétkeztetésbe és a családok asztalára. Csökkenjen továbbá a pazarlás, a keletkezett élelmiszer-hulladék mértéke és mennyisége.