Gazdaság
Kiemelt a közétkeztetés
A hagyományos és magyaros ételek nem egészségtelenek
Zsigó Róbert a Hungast Hazai élelmiszerek a magyar közétkeztetésben című konferenciáján emlékeztetett: a szaktárca a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2015 őszén indította el a minőségvezérelt közétkeztetés elnevezésű programot, ami közvetlenül a közétkeztetőket célozta meg, de közvetett módon és tudatosan már a beszállítóikat is. Mint közölte, a minőségvezérelt közétkeztetés négy alapelvet szeretne érvényesíteni. Tudatosítani a fogyasztókban, hogy a hagyományos és magyaros ételek nem egészségtelenek, ha megfelelő alapanyagokból és hozzáértéssel készítik el azokat.
Továbbá vissza kívánják szoktatni az embereket a terített asztalhoz, felhívva a figyelmüket arra, hogy az étkezéshez teremtsék meg a kulturált és nyugodt körülményeket, élvezzék újra a minőségi ételek ízét. Fontos cél az is, hogy a rövid ellátási láncon keresztül kerüljenek be a helyi agrártermékek a közétkeztetésbe és a családok asztalára. Csökkenjen továbbá a pazarlás, a keletkezett élelmiszer-hulladék mértéke és mennyisége.