Gazdaság

Készül az innovációs stratégia

Konzultáció lesz a támogatások felhasználásáról

Záró szakaszába lépett az intelligens kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata. Ez elengedhetetlen feltétele, hogy hozzáférjünk az európai uniós támogatáshoz e területen, a cél, hogy hazánk minél hamarabb hozzájusson ahhoz a hétszázmilliárd forinthoz, amely a Strukturális Alapokból hívható le.

„Az előttünk álló hét év sorsdöntő lesz a magyar tudomány, kutatás és innováció szempontjából. Az uniós és hazai források hatékony felhasználása teszi lehetővé, hogy hazánk a kutatás-fejlesztés és az innováció központjába, és ne a perifériára kerüljön. Ehhez gondos tervezésre, fegyelmezett kivitelezésre és az érintettek együttműködésére van szükség” – mondta tegnap Pálinkás József, a Nemzeti Innovációs Hivatal működéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a stratégia elkészítése a Strukturális Alapok 2014–2020 közötti felhasználásának előzetes feltétele, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű. Cél, hogy hazánk minél hamarabb hozzáférjen az alapokból lehívható hétszázmilliárd forinthoz, és ezt hatékonyan fel tudjuk használni a gazdaság fejlesztése érdekében. Az S3 záró szakasza ebben az esetben a társadalmi konzultációt jelenti. A szeptemberben induló, majdnem két hónapig tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció keretében valósul meg a helyi döntéshozók és vállalkozók, kutatóintézetek és egyetemi műhelyek bevonásával. A stratégia november 12-én kerül a kormány elé.

Ez alapján jelölhető ki, hogy mely iparágakban érdemes az uniós forrásokat felhasználni. Fontos, hogy a párhuzamosságok elkerülhetők legyenek, ezt szolgálja az egyeztetési folyamat. Pálinkás József szerint a kutatás-fejlesztésben a célterületek közé tartozhat például az egészségipar, az infokommunikáció, a járműipar vagy az irányítástechnika. Utóbbi esetében megjegyezte: a Paksi Atomerőmű bővítésekor az irányítástechnikában mindenképpen részt kell vállalniuk magyar cégeknek, így a felkészülést el kell kezdeni. Elmondta: azt szeretnék, ha a nagyvállalatok együttműködnének a kis- és közepes cégekkel egy-egy találmány piacra juttatása érdekében. A kiszámítható, megbízható partnerség legalább olyan fontos, mint a pénz. Főszerepet kap a stratégia megalkotásakor a területi egyenlőtlenségek feltérképezése, így meg kell határozni azt is, hol szükséges mindenképpen támogatást igénybe venni.