Gazdaság

Keresettek voltak a megyei matricák

Vonzóbbak a gyorsforgalmi utak – Az idén csupán két újabb szakaszért kell fizetni, a vásárlási határidő hamarosan lejár

A megyei matricák tavalyi bevezetése vonzóbbá tette a hazai gyorsforgalmi utakat az autósok számára, ami az éves bevételekben is megmutatkozott. Hamarosan lejár a tavalyi éves és megyei matricák használatának határideje.

Mintegy tízmilliárd forinttal több pénz folyt be tavaly az elektronikus matricák értékesítéséből, mint 2014-ben, ebben pedig jelentős szerepe volt a megyei matrica bevezetésének is. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. lapunkhoz eljuttatott összefoglalójából kiderül, míg 2014-ben 47,41 milliárd forint bevétel származott az e-matricák értékesítéséből, tavaly 57,79 milliárd forint. Ezen belül a megyei matricákért 7,32 milliárd forintot fizettek ki az autósok, a bevételnövekedésben viszont az is szerepet játszott, hogy tavaly év elején öt százalékkal emelkedtek az úthasználati tarifák. A NÚSZ azt is közölte, hogy a megyei matricák tavalyi bevezetése jól láthatóan vonzóbbá tette a hazai gyorsforgalmi utakat az autósok számára. Míg a heti – tíznapos – matricák iránti kereslet nem változott, a megyeiből tavaly 1,35 milliót váltottak az autósok, elsősorban a havi matricák rovására. Közülük sok az új felhasználó, akik korábban alsóbbrendű utakon közlekedtek. A Pest megyei matricák értékesítése révén 4,4 milliárd forint volt a bevétel, ami az összes bevétel csaknem hatvan százaléka. A pestin kívül Fejérben és Győr-Moson-Sopronban fogyott tavaly a legtöbb megyei matrica.

A teherautósoktól beszedett e-útdíjból származó bevétel tavaly meghaladta a 185,7 milliárd forintot. Ezzel összességében mintegy 243 milliárd forint állami bevétel származott az útdíjakból 2015-ben. Amikor a kormány 2013 júniusában bevezette a tehergépjárművek számára a használattal arányos útdíjat, az éves tervezett bevétel 150 milliárd forint volt, amit tavaly jócskán sikerült túllépni.

Mint arról már beszámoltunk, idén nem emelkedtek a tarifák a gyorsforgalmi úthálózaton, és csak két újabb szakaszért kell fizetniük az autósoknak. Fizetős lett az M85-ös autóútnak az M1-estől Csorna-kelet csomópontig, illetve az M43-as autópályának a makói csomópont és az országhatár közötti szakasza. A hónap végén viszont lejár a 2015-ös megyei és éves matricák érvényességi ideje, a matricákat ugyanis csak január 31-éig lehet igénybe venni.


Fontos változás a rendszámtáblán

A bürokráciacsökkentő intézkedések része, hogy január elejétől a műszaki vizsgáztatás után nem kerül rá a hátsó rendszámra sem a vizsga lejártát, sem a jármű környezetvédelmi besorolását jelző matrica. Így az autós nem tudja a rendszámán ellenőrizni, meddig érvényes a műszaki vizsga, azt a forgalmiban lehet figyelemmel kísérni. Ezzel együtt postán is értesítést küldhet a hatóság, ha közeleg a műszaki vizsga érvényességi idejének a vége, illetve lehet kérni erről külön értesítést, amihez regisztrálni kell a Magyarorszag.hu ügyfélkapun. Az ellenőrzés azonban nem marad el. Az országosan kiépített közúti kamerarendszer felvételei alapján ugyanis azonosítható, hogy melyik személygépjármű közlekedik érvényes műszaki vizsga nélkül, emellett a mobil sebességmérők is összeköttetésben vannak az elektronikus járműnyilvántartással.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom