Gazdaság

Kedvező a gazdasági környezet

Varga Mihály: növekvő pályán vagyunk, sikerült megőriznünk az egyensúlyt

A tavalyi év második felétől a magyar gazdaság egyértelműen növekvő pályán van, miközben sikerült az egyensúlyt megőrizni – mondta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért júliusi elismeréseinek átadóján.


A díjat egy évvel ezelőtt azért alapította a tárca, hogy elismerjék azoknak a vállalkozásoknak a munkáját, amelyek teljesítménye figyelemre méltó, másrészt szerették volna ráirányítani a figyelmet azokra, akik a magyar gazdaság sikereit megvalósítják. Júliusban a hónap beruházója a Czigle-Flamingó Hotel Kft., a hónap kis- és középvállalkozása a Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt., a hónap induló vállalkozása az Aximit Pro Kft. lett. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az elmúlt időszakban egyre jobb hangulatú díjátadókat tudtak tartani, a magyar gazdaság olyan pályára került, amely támogató, segítő hátteret adott ezeknek a vállalkozásoknak.

A tavalyi év második felétől a magyar gazdaság egyértelműen növekvő pályán van, miközben sikerült az egyensúlyt megőrizni, az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, csökkentették az államadósság szintjét, a deficit mértékét három százalék alá szorították, s közben a növekedés is egyre nagyobb lendületet kapott – hangsúlyozta a tárcavezető. Szerinte mindez segítette a most díjazott vállalkozásokat is, mert gazdasági recesszióban, visszaeső környezetben sokkal nehezebb jó teljesítményt elérni.

A makrogazdasági mutatókról szólva Varga felidézte, hogy a gazdaság növekedése 3,9 százalék volt a második negyedévben. Ezzel az Európai Unió tagországai közül Magyarország érte el a legnagyobb növekedést. Az inflációt, a folyó fizetési mérleget és a pénzügyi egyensúlyt tekintve kedvező pályán van az ország, és a legfrissebb adatok szerint júniusban a versenyszférában ötvenötezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban – mondta Varga Mihály.