Gazdaság

Kartell a transzportbeton piacon, lesújtott a GVH

Informátor segített feltárni a piacfelosztást, ő 28 millió forintot díjat kap

Árrögzítés és piacfelosztás miatt 2,79 milliárd forint bírságot szabott ki nyolc budapesti transzportbeton-gyártóra és a Magyar Betonszövetségre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A piactorzító megállapodást egy informátor segített felgöngyölíteni.  

A bizonyítékok alapján a GVH megállapította, hogy 2005 és 2007 között az 1000 köbméter feletti Budapest környéki transzportbeton-megrendeléseket a cégek előre meghatározott kvóta mentén felosztották egymás között és  meghatározták a transzportbeton árszintjét is. 

A hivatal súlyosbító körülménynek értékelte, hogy az érintett vállalkozások a találkozók titkosságának megőrzésére fokozott biztonsági intézkedéseket hajtottak végre, ami arra utal, hogy tisztában voltak magatartásuk jogellenességével.

Az érintett vállalkozások felsővezetői évente egy alkalommal, a középvezetők havonta több alkalommal találkoztak a Magyar Betonszövetség irodájában azért, hogy a korábban meghatározott árszinteket és a „védett” vevőiket megtartsák, valamint a piaci részesedéseknek megfelelően felosszák a vevőket egymás között - tájékoztat a GVH közleményében.

A GVH által szankcionált cégek 
Cemex Hungária Kft.-t 643,9 millió
Osteuropäische Zementbeteiligungs AG-t 550 millió
Duna-Dráva Cement Kft.-t 465,8 millió
Strabag Építő Zrt.-t pedig 428,4 millió
Lasselsberger Hungária Kft.-t 270,2 millió
Betonpartner Magyarország Kft.-t 185,4 millió
DBK-Földgép Kft.-t 192 millió
Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft.-t 53,5 millió forint
A Magyar Betonszövetség 1 millió forint bírságot fizet, a kartellal összefüggő adminisztratív feladatokban való részvétel miatt.

 A hivatal közleménye szerint a bírságkiszabás során döntő súlyt képviselt, hogy az árrögzítés, azaz a vételi vagy az eladási árak meghatározása és a piacfelosztás - ideértve a versenytárgyalási összejátszást is - "kőkemény kartellnak" minősül, amivel a vállalkozások jelentős mértékben korlátozták a versenyt. A GVH figyelembe vette az érintett vállalkozások piaci részesedését a vizsgált időszakban a budapesti transzportbeton-piacon, továbbá a többszörös visszaeső Strabag Építő Zrt.-vel szemben 200 százalékkal növelte a bírság alapösszegét. 

A GVH munkáját informátor segítette, aki az eljárás alá vontakkal szemben kiszabott bírság egy százalékával megegyező mértékű mintegy 27,9 millió forint informátori díjban részesül. Az informátor kilétét a GVH semmilyen formában nem fedi fel.