Gazdaság

Kalandok a Zselic környékén

Élmények sora a Dél-Dunántúlon: színház, élménypark és csillagvizsgáló is várja a látogatókat

A Dél-Dunántúl a különleges természeti kincseivel és kulturális programjaival télen is kiváló választás, ha valaki világot látna. Mocsoládtól Bonnyáig, Pogánytól Pécsig számtalan érdekességet találhatnak azok, akik ellátogatnak erre a gyönyörű vidékre.

Zselic 20161224
A Zselici Csillagparkban lenyűgöző látvány tárul az érdeklődők elé: a Tejutat is megcsodálhatják a zegzugos somogyi erdők mélyéről

Mocsoládon található a Bánó Mária Kastélyszálló. A fordulatos történelemmel bíró kastélyt 1997-ben kapták vissza az államtól az eredeti építtető örökösei, akkor kezdték meg a teljes körű felújítást. Szobáról szobára haladva látható, hogy felújításkor igyekeztek felidézni nagyszüleink korának életfelfogását, a háború előtti időket. Törekedtek arra, hogy az eredeti mintákat és színeket megtartsák. Vendégeik a kétágyas, fürdőszobás, nagyméretű szobákban, a tetőtéri, fagerendás szobákban, valamint a Vásony kúriában is megszállhatnak. A napfényes, 130 négyzetméteres déli teraszról egy pohár helyi borral a kézben belátni a környéket: a kastély saját erdejét, a régi tavat, amely hamarosan újra életre kel, a parkot, a saját sportpályát. A családi aranyhalas medence mögött indul az út egy négyszáz éves fához. Mert a fűre lépni szabad, sőt itt még muszáj is.
Bánó-Mária-KastélyszállóA mocsoládi Bánó Mária Kastélyszálló télen is várja a pihenésre vágyókat
A jó ízek sem hiányozhatnak Mocsoládról: az igényes konyha kedvelőinek étterem áll rendelkezésre mesterszakács vezetésével. Ez a házias konyha nemcsak friss, idénynek megfelelő alapanyagokból állítja össze az étlapot, hanem ízletes fogásokat is tálal. Ha pedig a vendég értékeli az élményt, akkor a konyhai „lekvárüzemben” gyártott biolekvárt, sőt pirospaprikát is magával vihet. A helyi borok ráadásul díjnyertesek, és minden egyes hörpintésben ott a somogyi vidék különleges zamata.

Mocsolád közelében található Bonnya település, amely csodás elhelyezkedésének köszönhetően igazi kirándulóparadicsom.

Hagyományos falusi turizmus

A községben lévő Somogy Kertje Üdülőfalu és Étterem sajátos szálláshely, hiszen felépítésében, elrendezésében eltér egy átlagos szállodától. A hagyományos falusi turizmushoz képest ugyanakkor nagyobb kapacitású, színvonalas szálláslehetőséggel és gasztronómiai kínálattal rendelkezik. Épületeinek nagy része eredeti, de igényesen, minden komfortigényt kielégítően felújított, természetes klímával rendelkező parasztház, illetve parasztházból átalakított kúriaépület, amely megjelenésében a 19. századi nemesi udvarházakat idézi. A Somogy Kertje gasztronómiai kínálata alapvetően a klasszikus magyaros ízeket nyújtja. A helyszín ráadásul alkalmas lagzik, bálok, születésnapok, akár ballagási vacsorák lebonyolítására is. A rendezvényeket úgy is meg lehet szervezni, hogy a programokat a szabadban tartsák meg.

Pécstől délre találni Pogányt, a festői szépségű baranyai falut. A helyi Zsályaliget Élménypark elsődleges célja, hogy a családok számára színvonalas, értékes, közös programokkal teli rendezvényeket, valamint nyugodt, természetközeli és élményekben gazdag helyszínt adjon. A park és a hozzá tartozó hotel természetes környezetben, források, tavak, patakok közelében helyezkedik el, összesen huszonhárom hektárnyi területen. A Zsályaliget kitűnően alkalmas a család különböző korú gyermekeinek együttes szórakozására már hároméves kortól akár tizennégy éves korig. A négycsillagos Zsályaliget Hotel és Élménypark a zöldgondolkodás jegyében született meg, és ezt a szemléletet szeretné továbbadni. Az agrárfarmon a gyerekek a mindennapi gazdálkodás szállítási feladatait élhetik át – tiszta és kontrollált, műanyag eszközökkel és pedálos kistraktorokkal ellátott pályán. A tanyasi állatkert szintén nagy élmény a városi gyermekek részére. Itt szamarakat, kecskéket, bárányokat, nyulakat, disznókat, amerikai csüngőhasú malacot, tyúkokat, kacsákat, libákat, akár még ékszerteknősöket is lehet látni.

A sportolni vágyó látogatókat strandröplabda-, homokos foci-, pétanque- és lábtengópályák mellett pingpongasztalok, tollasszettek, labdák, frizbik is várják. A focirajongók a régióban elsőként a Zsályaligetben próbálhatták ki a magyar fejlesztésű, nagy sikerű Teqball asztalokat. Hosszabb és rövidebb gyalog- és kerékpár-túraútvonalakat építettek ki vendégeik számára, amelyek mezőkön, erdőkön, vaddisznó-dagonyázón, patakon vezetnek át.

Pazar csillagvilág

A somogyi erdők rengeteg értéket rejtenek, ennek kiváló példája a Kaposvártól húsz kilométerre található Zselici Csillagpark, ahol túrázva vagy a csillagvizsgálóba ellátogatva megismerkedhetnek a látogatók a Zselic és a somogyi erdők kincseivel. A csillagvizsgálóban a látogatót lenyűgöző táj, növény- és állatvilág, valamint a hömpölygő Tejút és a lenyűgöző csillagos égbolt csodái várják. Az alig egy kilométerre lévő, háromcsillagos Hotel Kardosfa erdei wellness-szállodában kiváló vadételek és kényelmes szállás várja a vendégeket. A Ropolyi-tónál pihenő- és tűzrakóhelyek vannak, az aktív kikapcsolódásra vágyók pedig nyolc hosszabb-rövidebb, gyalogosan vagy kerékpárral végigjárható erdei túraútvonal közül is választhatnak.

Bóbita és Szárnyas Malac Nap

Pécsen több kulturális program is várja a látogatókat. A Bóbita Bábszínház igényes előadásaival igyekszik valamennyi korosztály számára izgalmas, vonzó programot kínálni. A hagyományos, gyermekeknek szánt előadásokon kívül – amelyek elsősorban a klasszikus meseirodalomra épülnek – szabadtéri és felnőttdarabokat is műsorra tűznek. A Bóbita minifesztiválja a december 30-i Szárnyas Malac Nap. Az óév utolsó előtti napján Torzonborz régi és új kalandjait egyaránt megtekintheti a kiskorú publikum, kalandozhat Meseországban, készíthet hazavihető bábokat, és játszhat a Vitéz László Játékautomatával.
MárkusA pécsi MárkusZínház bábelőadásai remek élményben részesítik a közönséget
A MárkusZínház is Pécsett szórakoztatja a közönséget. A Márkus Színben felnőttek és gyermekek is részt vesznek a művészeti produkciókban. A mikroszínház – befogadóképessége előadástól függően 45–60 fő – lehetővé teszi az intim játékot, azaz közeli betekintést a bábok világába. A néző minden egyes rezzenése követhető a színész számára is. A társulat számos fesztiváldíj birtokosa, több minisztériumi dicsérő oklevelet kapott, 2009-ben az alapító tagok, Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor állami kitüntetésben részesültek, az idén pedig Pilári Gábor megyei Príma Díjat nyert el.

A pécsi Csoko-Láda Csokibolt családi vállalkozás: édességeiket kézzel öntik, díszítik, és maguk csomagolják. Saját tervezésű, egyedi fenyős csokoládéjukkal az idén elnyerték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Magyar Kézműves Remek” elismerést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom